Начало Любопитно Ето ги 10-те задължителни храни в нашето меню

Ето ги 10-те задължителни храни в нашето меню

1740

Не винаги изразът “здравословно хранене” предизвиква в нашето съзнание картина и асоциация за вкусна храна.

Често живеем с мисълта, че да се храним здравословно, непременно е скъпо. Разбира се, за да бъде здрав човек е необходимо да намери добрия баланс между забързаното ни и натоварено с липса на време ежедневие, с време за спортуване, срещи с хора, които ни влияят положително, време за почивка и за самите нас. Понякога дори грижата за най-близките ни хора ни отвлича от необходимостта да се грижим за себе си, без да си даваме сметка, че нашето здраве, вътрешен комфорт и усмивки по лицата ни, са също толкова важни за тях, колкото и техните за нас. Важно е да осъзнаем, че грижата за нас е отговорност, а не егоизъм, споделя Севда Димитрова от Мастър Шеф. Ето, кои са и задължителните здравословни храни, съобщават от foodpanda.

1. Авокадо – богато на витамините А,K,C,E и минерали като желязо, магнезий, цинк, то има антиоксидантно действие, което спомага за изхвърляне на токсините от тялото.

2. Морска храна – различните видове морска храна носят различни ползи и хранителни вещества със себе си, но всички те са естествен източник на витамини и минерали, подхранват здравето на сърцето, богати източници са на Омега-3 мастни киселини, които спомагат да се намали риска от развитие на болестта Алцхаймер.

3. Спанак – Попай донесе истинска слава на този зеленчук. Родителите насърчават, често с надежда, децата си да консумират повече спанак, за да станат силни, като Попай. Лесно може да се добави спанак към сандвича за училище, вместо маруля например.

4. Черен шоколад – с високото си съдържание на какао, той е един от най-добрите източници на антиоксиданти на планетата.

5. Домати – колкото и да е чудно, доматът се нарежда също сред най-здравословните и вкусни храни. Италианската дума “Pomodoro” в превод означава “ябълка от злато”.

6. Броколи – думата “броколи” означава “разклонение” или “цъфтящи върхове на зелето”. Най-добре е да се консумира сурово или почти без никаква термична обработка.

7. Soursop (Гравиола) – този малко познат плод е зареден с изключително важни за човешкия организъм съставки. Доказано помощно средство е за лечение при повечето видове рак.

8. Турмерик – съдържа биоактивни съединения и мощни лекарствени свойства. Тези съединения се наричат куркуминоиди, най-важният от които е куркуминът, а той е основната активна съставка в куркумата.

9. Кейл – той е сред най-хранителните на планетата. Много богат на витамин А,К,С, както на калций, мед, калий, магнезий. Зареден е с мощни антиоксиданти, помага за понижаване на лошия холестерол.

10. Чесън – в миналото се е използвал не толкова за консумация, колкото заради лечебните му свойства. Днес е неизменна част от кухнята на цял свят.