Начало Анализ ЕС временно отзова своя посланик от Русия: какво следва?

ЕС временно отзова своя посланик от Русия: какво следва?

1078
Русия, ЕС

Ръководителят на дипломатическото представителство на Евросъюза в Русия е отзован за консултации в Брюксел заради „делото Скрипал“. След това могат да последват нови санкции и други наказателни мерки спрямо Русия.

Лидерите на страните от ЕС решиха да отзоват посланика си в Москва за консултации в Брюксел. Тази мярка е предприета в подкрепа на Великобритания в нейния конфликт с Русия заради отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал. Доколко сериозна е тази дипломатическа стъпка и какво може да последва след нея се опитва да разбере ДВ.

Германският дипломат, който ръководи дипмисията на ЕС, Маркус Едерер трябва да се завърне в белгийската столица през почивните дни, за да се консултира с европейския външен министър Федерика Могерини. Кога той ще се върне в руската столица, нито от дипломатическата мисия, нито от Европейската служба за външна политика не съобщиха в отговор на въпрос на ДВ. „Никакви по-нататъшни подробности на този етап“, заяви говорителката на EEAS Мая Коциянчич.

„Пръв подобен случай“

В недалечното минало е имало ситуации, когато отделни страни-членки на Евросъюза са отзовавали своите посланици за „консултации“, заяви пред ДВ експертът от Европейския съвет по международни отношения /ECFR/ Густав Грьосел. Например, през 2011 г. Германия, Франция и редица западни държави постъпиха така спрямо Техеран след нападението на ирански демонстранти срещу британската дипломатическа мисия.

През 2012 г. френският, италианският и белгийският посланици бяха извикани в родните си страни от Сирия в отговор на насилието, упражнено от режима на Асад срещу гражданското население. Тогава посланиците на всички държави от ЕС и Полша напуснаха временно Беларус, тъй като по-рано Минск поиска тяхното заминаване заради новите санкции. Като правило посланиците се завръщат в приемащата ги страна в рамките на един-два месеца.

„Доколкото ми е известно това е първият подобен случай, когато ЕС решава да отзове своя посланик за консултации в Брюксел“, подчерта анализаторът. В същото време Грюсел напомни, че EEAS съществува отскоро. Ведомството е започнало работа през 2010 г. и до неговата поява представителствата на ЕС не са имали дипломатически статут, какъвто имат днес.

Обсъждане на по-нататъшните действия и възможните санкции

Събеседникът на ДВ вижда в това решение на Брюксел две причини. „От една страна, това е сигнал към Русия, показващ недоволството на ЕС“. От друга, Брюксел в момента провежда консултации с Лондон, какво да се направи след оповестяването на резултатите от разследването на Организацията за забрана на химическото оръжие, посочва експертът на ECFR. „Обсъждат се по-нататъшните стъпки – санкции, ограничения или нещо подобно“, констатира Густав Грьосел.

За вероятното приемане на ограничителни мерки на национално и европейско равнище говориха вчера председателят на Евросъвета Доналд Туск, а също така френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел. „Допълнителните стъпки се очакват още в понеделник, 26 март, на национално равнище“, разказа Туск.

Берлин и Париж възнамеряват да координират своите действия, заяви Меркел: „Във всеки случай, ние, Германия и Франция, сме на едно мнение, че в допълнение към отзоваването на посланика на ЕС в Москва са необходими нови такива реакции“. Макрон също подчерта необходимостта от „съгласуван и решителен“ отговор на „сериозното предизвикателство и нашата сигурност, и европейски суверенитет“, както той определи отравянето на Скрипал. Френският дипломат допусна изгонването на руски дипломати.

Отношенията ЕС-Русия достигнаха нова най-ниска точка

В резултат на „делото Скрипал“ отношенията между ЕС и Русия достигнаха „нова най-ниска точка“ и е скорошното им подобряване не се очаква, смята анализаторът на ECFR. „Те и преди това бяха сложни, а от 2014 г. силно напрегнати“, продължава Грьосел. През първото десетилетие на ХХI век се провеждаха по два пъти годишно, но последния подобен форум се състоя през януари 2014 г. През март 2014 г. след присъединяването на Крим от Русия ЕС се отказа от нова среща в Сочи. От тогава срещи с участието на първите хора в Брюксел и Москва не са провеждани.

предишна статияМелания Тръмп критикувана заради връчени награди
следваща статия„Франс прес“: Турция осъди „неприемливите“ коментари на ЕС, очаква срещата във Варна