Начало Свят Експерти: След 25 г. на хората ще им се забрани да карат...

Експерти: След 25 г. на хората ще им се забрани да карат автомобили

884

След четвърт век безпилотните системи ще „отнемат” правото на хората за управлението на автомобили. Тази прогноза дадоха експерти в областта на „интернет на вещите” (IoT) на своя конференция, проведена в Лондон.

Пред английското изданието Mirror представителят на компанията Energie Mine – Рахим Омар, дори стигна по-далеч в прогнозите, като заяви, че през следващите 25 години със сигурност ще бъде приет закон, който ще забрани на хората да управляват леки коли и ще ги замени с изкуствен интелект, пише Automedia.

Според експерта, правителството на Великобритания вече работи в тази насока и затова трява да направи решаващата крачка, като разработи съответни правен документ и го предложи на обсъждане. Омар смята, че това е неизбежно, като подобна мярка ще спаси хиляди човешки животи. Основното предимство на безпилотните машини е, че те със сигурност ще спазват правилата на движение по пътищата.

Британските специалисти са на мнение, че този закон е логично продължение на друга инициатива – забраната за изпозване на бензинови и дизелови двигатели на територията на Европа от 2040 г. Така автопроизводителите ще трябва да работят в две насоки, като оборудват бъдещите си модели с алтернативно задвижване и със системи за безпилотно управление.