климатични изменения

Една трета от земната повърхност е изложена на риск от пресъхване поради изменението на климата и неговите ефекти стават видими в неочаквани части на Средиземноморието, Централна и Източна Европа.

Един от по-рядко известните аспекти на глобалното затопляне е промяната в почвата на планетата. Опустиняването (или т.н. дезертификация) застрашава средиземноморски страни като Испания и Гърция от известно време, но сега засяга и някои неочаквани части на Европа, като Унгария, казва Моника Лакатос, унгарски метеоролог, за Евронюз. 13 са европейските страни, застрашени от превръщане в пустини.

„Негативният ефект от изменението на климата може да се наблюдава върху екстремното разпределение на валежите. Поради по-силното изпарение някои региони на планетата ще станат по-сухи, докато други ще бъдат изправени пред по-голям риск от наводнения“, казва Лакатос.

В националния парк Kiskunság изоставен пресъхнал воден басейн е спомен за езеро, било тук преди години. Водата дълбока метри е давала препитание на рибарите. Днес една от старите вили край него все още стои, с лодка, чакаща на сухите брегове.

Нивата на водите са спаднали с над 6 метра през последните десетилетия в този район. И въпреки широко разпространеното убеждение, засаждането на повече дървета не е непременно най-доброто решение за спасяване на почвата в този регион. Золт Бакронаги е отговорен за опазването на климата в Националния парк Kiskunság:

„Много проучвания са единодушни, че засаждането на дървета увеличава изпарението и понижава нивото на водите. Освен това допринася за изсушаването“.

Климатичните промени потенциално променят една трета от земната повърхност и излагат на риск хранителните доставки на около 1 милиард души по целия свят.