В Лисабон се открива 63-тото издание на международния конкурс за песен „Евровизия“, съобщиха организаторите. Тържествената церемония ще се състои по-късно днес в Музея за изкуство, архитектура и технологии. Тази година конкурсът ще се проведе под мотото „All Aboard!“ /Всички на борда!/. За главна тема е избран океанът, на брега на който се намира, градът, в който се провежда „Евровизия“.

В унисон с темата бе сменен дори и червеният килим със син. Португалия получи правото на домакинство на конкурса след като миналата година той бе спечелен от португалецът Салвадор Собрал с песента „Amar pelos dois“.

Тази година на сцената ще се явят 43 индивидуални изпълнители и групи. От тях 37 ще се борят за правото на участие във финала, а останалите, от т. нар. „Голяма петорка“ на страните – основатели на конкурса (Великобритания, Германия, Испания, Италия и Франция) и миналогодишният победител – Португалия, ще се класират направо за финалите. Според букмейкърите фаворит тази година е Израел с представителката си Нета Барзилай и песента „Toy“.

Парчето е гледано в канала на конкурса в YouTube повече от 18 млн. пъти. Втора по популярност е песента „Tu Cancion“ на испанския дует Амая и Алфред с 5.7 млн. гледания. Първият полуфинал ще се състои на 8 май, вторият – на 10 май, а самият финал е на 12 май.

 

България ще бъде представена от групата „Икуинокс“ (Equinox), която ще изпълни песента „Bones“.

Жана Бергендорф, Владимир Михайлов, Джей Джей, Трей Кембъл и Джони Мануел почти напълно са усъвършенствали представянето си вокално и вече се концентрират изцяло върху това как още по-добре може да изглежда изпълнението им.

Страната ни залага на нещо буквално невиждано досега за телевизионното излъчване на Евровизия.

Освен много ефекти за преход между кадрите, се използва и т. нар. „троен сплит скрийн“ – екранът се разделя на три равни части, както във всяка една от тях виждаме даден изпълнител и постепенно тримата артисти се превръщат в едно цяло. Така топ хореографът Саша Жан-Баптист, чийто проекти вече са печелили конкурса, иска да развие идеята за прехода от мрак към светлина.


Иначе в последните няколко дни наблюдаваме резки и големи промени в нагласите на букмейкърите. Немалка част от фаворитите излязоха от топ 5, като към този момент България се нарежда на четвърто място, но разликите между най-силните са минимални.