Евгений Кънев
На снимката: Евгений Кънев

Евгений Кънев е доктор по икономика, управляващ съдружник на инвестиционна консултантска компания „Маконис“. В дългогодишната си кариера на инвестиционен консултант е ръководил голям брой проекти за сливания и придобивания, бизнес оценки и финансирания в редица страни от Източна Европа и Ирландия.

  

След тежката 2020-та каква ще бъде 2021-ва в икономически план?

Много неясна и изключително трудна, защото не бяха предприети необходимите мерки за подпомагане на бизнеса през 2020-та година. Това е видно за всеки, който може да сравни нашите мерки и най-вече тяхното изпълнение спрямо направеното в съседни страни и това ще подкопае конкурентните позиции на българския бизнес. От една страна по отношение на неговото оцеляване и запазване на работните места, от друга- по отношение на неговата конкурентоспособност ако оцелее тъй като голяма част от неговите конкуренти на международните пазари получиха много сериозна помощ от държавата. Затова смятам, че 2021-ва ще бъде много трудна. Това подсказва и приетият бюджет.

Адекватен ли е според Вас представеният от правителството план за възстановяване?

Планът за възстановяване, който е европейският отговор на кризата и по който България също получи през  фондовете 10-12 милиарда е проблематичен, от гледна точка на това, че 50-60% от тази помощ реално ще отидат в строителни фирми- било за строителство, за изолации, за мерки по енергийни програми, но пак свързани със строителство. Затова няма да се усетят ползите за икономиката, така както биха се усетили, ако мерките бяха направени така, че да са бенефициенти всички граждани, всички данъкоплатци, а не само определени  собственици на апартаменти. Защото голяма част от бенефициентите ще бъдат собственици на жилища, които ще бъдат топлоизолирани. Но по-лошото е, че като че ли акцентът по тази програма е върху хардуерните решения –строителство, инфраструктура, реконструкция на сгради, а не към човешкия фактор, който реално има значение, когато говорим за създаване на икономика с висока добавена стойност.Притеснението ми е, че не виждам достатъчно мерки, които да са насочени към най-важното за икономиката-създаване, развитието и привличането на човешки капитал. Това е единственото, което може да направи икономиката ни конкурентоспособна в дългосрочен план.

Относно Бюджет 2021. Ще се наложи ли взимането на нови заеми?

Много е вероятно точно по същата причина. Няма как да се постигнат тези приходи. Планираните приходи са повече от тези в предкризисната 2019-та година и няма как да се изпълнят при това ниво на бизнеса. Няма как бизнесът едва да оцелява и да търси начини да се спасява и да осигурява повече приходи, от тези отпреди кризата. Огромният дефицит е свързан с увеличаване на доходите на държавните служители и на други, свързани с бюджета, които не са най-нуждаещите се особено при липса на инфлация. Тези пари трябваше да бъдат насочени към хората, които са останали без доходи- работещите и собствениците на бизнеси в ресторантьорството, туризма, заведенията, търговията- всички, които бяха спрени или ограничени да работят. Ще бъдат засегнати и техните доставчици и всичко това към момента не се вижда как ще бъде заложено като проблем така, че тези хора да имат доходи през следващите месеци. Създава се социално напрежение и аз съм песимист и допускам,че веднага след изборите ще има актуализация на бюджета в съвсем друга посока. Така, че със сигурност ще се наложи тегленото на нови заеми.

Кризата засегна по-сериозно конкретни сектори. Можем ли да очакваме масови фалити в тези области?

Със сигурност ще има много фалити, със сигурност когато една организация стои дълго време без да работи или не работи ефективно се  разваля бизнес климатът и работният климат. Когато една фирма затвори за известно време губи клиентела, която не може да се възстанови автоматично. Много вероятно е доста бизнеси да затворят, но впоследствие други ще отворят. Това не е нещо, което заплашва икономиката. Заплашва я изтичането на човешки капитал от страната. Ако нашата икономика се определя от бизнеси, които ангажират в момента сравнително образовани хора и те не успяват да намерят реализация те ще заминат за други държави, както винаги се е случвало и това за мен е най-големият проблем. Това трябва да е основна задача на управлението, да задържи хората в страната.

Кога можем да очакваме възстановяване или и 2021-ва ще е парализирана година в икономически план?

Всичко зависи от това кога ще бъде овладяна пандемията. Не може да се говори за възстановяване, когато все още върви тази епидемия и дано повече хора да се ваксинират и заедно с изкаралите болестта да създадат една по-голяма маса, която да ограничи разпространението на вируса в максимална степен. Когато се разхлаби здравната система и хората получат по-голяма сигурност да могат да работят нормално тогава ще започне възстановяването на икономиката. Дали това ще стане пролетта при една по-интензивна ваксинация или по-вероятно в края на лятото, а може и чак следващата година. Точно кога ще стане това никой не знае.

А колко време е необходимо в икономически план, за да се завърти този цикъл и да тръгнат нещата отново?

Ще стане бавно. Първо ще се възстановят позициите доколкото е възможно на вътрешния пазар, след това съответно доста по-бавно обаче на външните пазари. Не се знае обаче как ще излезе бизнесът от кризата.Заради липсата на мерки може изобщо да не се възстанови скоро. Може да отнеме цяло десетилетие да се върнем на позициите от 2019-та година, както се случи с предната криза. Чак 2015-та стигнахме нивото на 2008-ма година. Така, че е много вероятно възстановяването да продължи доста години, ако говорим за достигане на нивата от 2019-та.

Ваши колеги икономисти заговориха, че е възможно постигане на един бърз икономически растеж, както историята помни се е случвало след войни и други  сериозни кризи. Възможно ли е това?

В световен мащаб нещата  няма да се случат бързо, но е възможно определени сектори да бъдат настроени и да се подготвят за такъв растеж. Става въпрос за секторите, свързани с дигиталните решения, с новите интернет модели, с роботизации, с новите технологии, с  5G. Тези икономики, които успеят най-бързо да пренастроят своите бизнес модели в тази посока, ще растат най-бързо. По-всяка вероятност това ще бъдат тези държави, чиито управления са насочени в тази посока, да се мисли и действа бързо. Важно е накъде ще поемат тези, които ще са двигателите на растежа на 20-те години на 21 век.