Начало Водещи Дори опаковките на вредните храни са опасни за здравето, предупреждават американски учени

Дори опаковките на вредните храни са опасни за здравето, предупреждават американски учени

1312
вредните храни

Бургери, пържени картофки, сандвичи и всички други храни, които спадат към категорията „фаст фууд”, стигат до нас в хартия или кутии, които предпазват от протичане на мазнина.

Американски учени обаче предупреждават, че подобни опаковки съдържат опасни за здравето ни химикали, които биха могли да достигнат и до храната, която консумираме.

Проучването е направено на база 400 проби от 27 различни заведения за бързо хранене в САЩ. От него става ясно, че близо половината от опаковъчната хартия и 20% от другите видове опаковки като кутии, съдържат флуор. Този химикал е маркер за наличие на други флуорни химикали, присъстващи в редица продукти като килими с покритие срещу петна, домакински съдове с незалепващи покрития и непромокаеми дрехи.

Учените не са открили конкретна вреда, която тези химикали известни като полифлуороалкилни субстанции, нанасят на човешкото здраве. Въпреки това обаче е тревожен фактът, че някои от тях се свързват с образуването на рак, болести на щитовидната жлеза, отслабване на имунната система, както и репродуктивни проблеми.

„Тези химикали са свързани с редица здравословни проблеми, така че е притеснително това, че хората са потенциално изложени на тях чрез храната, която консусмират“, заяви Лаурел Шайдер от института „Сайлънт спринг“ – ръководители на изследването.