Начало Анализ „Дойче веле“: Коронавирусът и теориите за конспирацията

„Дойче веле“: Коронавирусът и теориите за конспирацията

1278
коронавируса Ухан

Докато в Интернет циркулират безброй слухове за коронавируса, „Дойче Веле” реши да припомни някои от най-известните конспиративни теории в историята, възникнали по време на пандемии.

Противно на това, което може би сте чували, Covid-19 не е разработен в китайска или американска военна лаборатория. Албанците не са генетично имунизирани срещу вируса. А българският министър-председател Бойко Борисов няма мистична аура, която го предпазва от заразяване с коронавируса – дори ако известна гадателка твърди това по националната телевизия.

Напоследък циркулират безброй необосновани твърдения за коронавируса, вариращи от забавно абсурдни до шокиращо необикновени. Например, популярната блогърка Дана Ашли наскоро публикува видеоклипове онлайн, за да обоснове твърдението си за „истинската причина” за появата на вируса. Ашли, която има стотици хиляди последователи в Ю Тюб и Фейсбук, твърди, че COVID-19 се е появил, защото 5G мобилната технология е била пусната в експлоатация в китайския град Ухан – центърът на огнището.

С COVID-19, доминиращ в заглавията, едва ли е изненадващо, че дезинформацията за заразата се увеличава. Ето защо Световната здравна организация (СЗО) пусна специален уебсайт, за да разсее необосновани твърдения за лечението на коронавируса и как се разпространява патогенът.

Дългата история на конспиративните теории

В исторически план избухването на пандемиите винаги е било придружено от разпространение на слухове и конспиративни теории.

Но каква е схемата на подобни теории? Професор Майкъл Бътър, който преподава в Университета в Тюбинген, казва, че авторите на теориите за конспирация са склонни да твърдят, че могъща група тайно планира да контролира или унищожи определена институция, държава или целия свят.

Черната смърт

През 14-ти век, когато чумата опустошава Европа, никой не знае как е възникнала болестта. Скоро след това се появяват неоснователни слухове, че евреите разнасят и причиняват нови огнища на заразата чрез отравяне на кладенците в опит да контролират света. Евреите тогава биват обвинени, че стоят зад разпространението на чумата – и в последствие са подложени на смъртоносни погроми, преследване и насилствено разселване.

Грипът от 1918 година

Между 1918-1920 г. т. нар. „испански грип” убива между 25 и 50 милиона души – което го прави по-смъртоносен от Първата световна война, която приключва същата година, когато избухва грипната пандемия. Тъй като произходът на вируса остава загадка до 30-те години на миналия век, някои хора смятат, че патогенът е разработен от германската армия за използване като биологично оръжие.

Нашествието на колорадския бръмбар в Източна Германия

Когато епидемиологичното разпространение на колорадски бръмбар през 1950 г. заплаши да заличи цялата картофена реколта в Източна Германия, социалистическото ръководство на страната бързо обвини САЩ. В опит да отвлече вниманието от собствените си неудачи, Източна Германия обвини САЩ, че са внесли заразата с бръмбари, за да саботират икономиката на страната.

Операция „Детрик”

Началото на епидемията от СПИН в САЩ през 80-те години на миналия век беше придружено от масирана съветска кампания за дезинформация. През 1983 г. съветската тайна служба КГБ разпространи слух, че САЩ са разработили СПИН във Форт Детрик като биологично оръжие и са го тествали върху затворници, етнически малцинства и гейове. Тази конспиративна теория твърди, че САЩ умишлено са отклонили вината от себе си, твърдейки че болестта е възникнала на африканския континент.

През 1985 г. немският професор по биология, роден в Русия, Якоб Сегал дори публикува псевдонаучно изследване, за да подкрепи съветската теория на конспирацията за появата на СПИН. И въпреки че много биолози и медицински експерти отхвърлиха неоснователните му твърдения като глупост, те остават популярни и до днес.

Към средата на 90-те години Съветският съюз се разпада, а националните здравни агенции в голяма степен са поставили под контрол огнищата на СПИН. По това време обаче Африка претърпява бум на епидемия от ебола. Много теоретици на конспирацията, които лъжливо твърдяха, че СПИН е създаден в американските военни лаборатории, сега се надпреварваха да „доказват”, че вирусът Ебола е био-оръжие, разработено от САЩ или Великобритания.

Дигиталната ера усилва дезинформацията

Цял набор от болести е обвинен, че е продукт на тайни американски програми за биологично оръжие. В момента съществуват и конспиративни предположения, че COVID-19 е изкуствено разработено китайско биологично оръжие.

Тези и други теории на конспирацията обаче разчитат на аргументи, които никога не са подкрепени с доказателства. Конспирациите са склонни да се появяват в ранните етапи на пандемиите – когато малко се знае за произхода и разпространението на патогените.

Междувременно дигиталната революция засили разпространението на слуховете и дезинформацията. Онлайн публикациите се споделят много по-бързо в социалните медии и чрез съобщения, отколкото всеки медицински или здравен орган може да ги опровергае. Дигиталната епоха позволи на конспиративните теории да станат вирусни.

COVID-19 може да се овладее само като го проучим и изследваме научно, практикуваме добра хигиена и гарантираме, че заразените получават адекватно медицинско лечение. По подобен начин трябва да се насърчава образованието и медийната грамотност, за да съответстват на начина, по който консумираме гигабайти информация в ерата на цифровите технологии.

предишна статияАПИ: Актуална информация за пътните настилки
следваща статияЩе стане ли овесът кралят на растителните млека?