Начало България Днес е денят на старта на България като европредседател, Колегиумът на еврокомисарите...

Днес е денят на старта на България като европредседател, Колегиумът на еврокомисарите е в София

1336
Европейски съюз, ЕС, еврозона

Колегиумът на еврокомисарите  се пренася днес и утре в София за откриването на Българското европредседателство.

Церемонията по откриването на събитието – България за шест месеца става център на ЕС – е днес в  19:00 ч., започва в Народния театър с концерт, последван от официална вечеря, на която домакин е премиерът Бойко Борисов.

Във фокуса на дневния ред на европейските форуми на 11 януари, днес, в България са  българските приоритети, част от програмата на сегашното председателстващо трио на Съвета на ЕС  Естония – България – Австрия.

Утре членовете на Европейската комисия участват в срещи с министрите от българското правителство, чийто дневен ред включва обсъждане на основните
приоритети на председателството, сред които: външни работи; сигурност и отбрана; миграция и правосъдие; приобщаваща и стабилна Европа; конкурентна, иновативна и дигитална Европа.

Следва общо заседание на колегиума на комисарите и българското правителство
с участието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя Бойко Борисов, които ще имат среща и с журналисти, акредитирани за събитията.

Програмата на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в София включва разговор на четири очи с президента Румен Радев, с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и с министър-председателя Бойко Борисов.

Колегиумът на комисарите предстои да се срещне и с председателския съвет на Народното събрание.

Официалното откриване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще бъде излъчвано пряко от БНТ и БНР и от много други медии, тази вечер в Народния театър е официалната церемония с участието на всички европейски лидери, гости на събитието и българските институции – домакин.

На тържественото събитие в Народния театър  ще говорят президентът Румен Радев, председателят на НС Цвета Караянчева, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиерът  Бойко Борисов.

Съпътстващо откриването на европредседателството културно събитие днес в София е представянето на голямата специална интерактивна изложба пред Народния театър за културно-историческото ни наследство.