Сподели
САЩ, Китай

Директорът на американското разузнаване Джон Ратклиф обяви Китай за най-голямата заплаха за свободата и демокрацията след Втората световна война, пишат от американската медия „Voice of America“.

Предупреждението, което директорът на Националното разузнаване на САЩ прави чрез публикация на „Уолстрийт Джърнал”, не е първото по рода си, идващо от най-високите нива на управлението в САЩ, като служители на американското разузнаване и на правоприлагащите органи от години предупреждават, че разширяващата се икономическа и военна сила на Китай представлява нарастваща опасност за САЩ. Но този призив за действие може да е най-сериозният.

Пекин се готви за период на конфронтация със САЩ „, пише Ратклиф в своята статия, публикувана в четвъртък. Вашингтон също трябва да бъде подготвен „.

Ратклиф, който положи клетва през миналия май, често посочва Китай като един от основните си приоритети в разузнаването.

През месеците, предхождащи президентските избори през ноември обаче, той многократно се сблъска с депутати от Демократическата партия, някои от които го критикуваха за популяризиране на „фалшива новина” за това, че Китай е по-голяма заплаха от Русия.

„Не искам да омаловажавам опасността от Русия“, каза Ратклиф пред Fox Business News миналия август, защитавайки казаното от себе си. „Но заплахите, с които се сблъскваме от страна на Китай, са значително по-големи … всеки, който е част от разузнаването, знае това.“

Икономически, технологични, военни заплахи

Досега много от предупрежденията на служителите на разузнаването и на правоприлагащите органи бяха фокусирани върху усилията на Китай да се наложи над икономиката на САЩ.

Според ФБР броят на случаите на икономически шпионаж с участието на Китай се е увеличил с около 1300% през последното десетилетие.

Към юли тази година ФБР посочва, че разследва над 1000 случая, включващи действителна кражба на американска технология или опит за такава от страна на Китай.

Длъжностните лица в САЩ също станаха по-предпазливи към военните в Пекин, посочвайки  Китай, заедно с Русия, като една от двете основни заплахи за международния ред след Втората световна война в последната Национална стратегия за отбрана на САЩ.

И въпреки че преди време американските военни служители възприемаха Китай като по-малка заплаха от Русия, казват, че това вече не е така.

Разузнаването

По-малко от два месеца преди новоизбраният президент Джо Байдън да назначи свой собствен директор на националното разузнаване, Ратклиф се надява да се увери, че предупрежденията на администрацията на Тръмп за заплахата от Китай няма да останат незабелязани.

„Пекин възнамерява да доминира над САЩ и останалата част на планетата икономически, военно и технологично.“, пише още Ратклиф.

„Няма морални или етични граници в стремежа им към власт“, добавя той. „Китай дори е провел тестове върху членове на Народната освободителна армия с надеждата да създаде войници с биологично подобрени способности.“

Ратклиф твърди, че последиците от отказа на Китай да играе по каквито и да било правила достигат дори и върху американските семейства. Смята се, че вредите от икономическия шпионаж са на стойност от стотици милиарди долари годишно, струвайки средно от 4000 до 6000 долара годишно на американското домакинство.

Пекин също така, по думите на Ратклиф, се опитва с мащабна кампания да влияе на Конгреса за по-мек подход към страната, като го прави шест пъти повече от Русия и 12 пъти повече от Иран.

Американски служители на контраразузнаването заявиха в сряда, че китайските агенти вече са започнали да таргетират членове от бъдещата администрация на Байдън. Китайските власти обаче нарекоха обвинението „нелепо“.

Коментари