След навършването на 30 г. организмът произвежда все по-малко колаген и еластин, осигуряващи гладкост на кожата. Образоват се първите бръчки. Те свидетелстват за проблеми със здравето.

Сърдечни проблеми

През 1998 г. френски кардиолози набират група от 3200 доброволци на възраст от 32 до 62 години. Учените внимателно проверили здравето на всички участници в изследването и регистрирали броя и дълбочината на бръчките на челата. Състоянието на кожата е оценено по тристепенна скала: ако челото е гладко – нула точки, много дълбоки бръчки – две или три точки. Специалистите се интересуват само от хоризонталните кожни гънки – те искали да тестват хипотеза, свързваща такива бръчки с повишен риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания.

Животът и здравето на доброволците се наблюдават в продължение на 20 години. През годините 233 от тях починали по различни причини. Сред тези, чиято смърт е била причинена от инфаркт или инсулт, по-голямата част са имали изразени бръчки – с две или три точки. Смята се, че при такива хора има десет пъти по-голяма вероятност да умрат от сърдечни и съдови проблеми, отколкото останалите.

Авторите на изследването предполагат, че хоризонталните бръчки на челото са маркер за атеросклероза, заболяване, при което холестеролните плаки се образуват по вътрешните стени на артериите. Кръвоносните съдове стават подобни на ръждясали тръби, и човек страда често от сърдечни удари и в крайна сметка получава инфаркт или инсулт.

Според учените, атеросклерозата е придружена от намаляване на производството на колаген в организма – оттам и бръчките. Кръвоносните съдове на челото поради малкия им размер са по-чувствителни към образуването на плаки. Ето защо бръчките на кожата на челото са знак, че не всички са добре свързани с артериите и съдовете.

Чернодробна атака

Според учени от Университета на Вирджиния (САЩ) бръчките по лицето показват възможно неалкохолно затлъстяване на черния дроб (мастна хепатоза).

В САЩ до четиридесет процента от възрастното население страда от това заболяване. Според изследователите от Държавния университет в Санкт Петербург, мастната хепатоза е открита в около 37% от пациентите, които са постъпили в клиниката по някаква причина.

Факт е, че натрупването на мазнини в черния дроб е свързано с недостатъчно производство на протеина ламин, който е свързан с процеса на стареене. Ако откриете начин да компенсирате липсата на това вещество, можете да забавите развитието на мастна хепатоза и съответно образуването на ранни бръчки по лицето.

Изследователите предлагат използването на вируси, за да принудят гените да произвеждат повече ламин. Засега този метод се тества с променлив успех на мишки, и експертите съветват да се защити черният дроб със здравословна диета, включително ябълки, авокадо и грейпфрути.

Ремонт и подмладяване

Учените от Университета в Алабама в Бирмингам (САЩ) в експерименти върху мишки установиха, че бръчките и загубата на коса са свързани с генната активност в митохондриалната ДНК. Без тези миниатюрни електроцентрали, клетките не могат да живеят и функционират. Най-малкото смущение в работата им създава проблеми с производството на клетъчно гориво и в резултат на това води до стареене. И това не е само бръчки и плешивост, но и сърдечно-съдови заболявания, диабет, неврологични заболявания и дори рак.

Американски биолози са отглеждали мишки с мутантен ген в митохондриалната ДНК, който в присъствието на антибиотик доксициклин започва да работи периодично. Поради това клетките не могат ефективно да съхраняват енергия. За четири седмици хранене с такъв препарат животните са оплешивявали, козината им падала, кожата им се сбръчквала. След премахването на антибиотика, процесът на стареене се обръща и гризачите се връщат към възрастовата норма. Според авторите на изследването, този експеримент показва посоката, в която да се движат, за да се разработят нови лекарства за стареене, загуба на коса и бръчки.

Дълбоките бръчки на челото не трябва да се бъркат с мимическите бръчки, които не са свързани с болести. Според канадски изследователи, хората с бръчки около очите се смятат за по-искрени от другите.