Начало България Депутати решиха: Няма да плащаме на ЕК заради газовия пазар

Депутати решиха: Няма да плащаме на ЕК заради газовия пазар

1107

Делото на Европейската комисия срещу срещу Българския енергиен холдинг (БЕХ) за възможна злоупотреба с господстващо положение на газовия пазар от страна на дъщерните му държавни дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, влезе като извънредна точка в парламента.

Делото е предизвикано от жалба внесена от „Овергаз Инк“,  която не успя да осигури транзит за собствени доставки, след като бе отрязана от продажба на количества на „Булгаргаз“.

Освен това, компанията на Сашо Дончев в края на 2015 г. спря да получава газ и от „Газпром“, макар руската компания да бе акционер в развод в дружеството.

Според „Овергаз“ това е станало в договорка с българската държава, в резултат на което края на 2016 г. компанията заведе арбитражен иск срещу България за 202.5 млн. евро, заради създавани пречки пред бизнеса й и защото нарушава правилата на Енергийната харта за защита на инвестициите.

Европейската комисия предложи част от „Булгартрансгаз“ и притежаваната от дружеството мрежа да бъдат продадени на стратегически инвеститор, но тази възможност бе категорично отхвърлена от премиера Бойко Борисов по време на предишния му мандат.

Така България беше изправена пред еднократна парична санкция, чийто спряган размер е между 100 и 160 млн. евро, според различни източници, но и месечна такава.
Аргументът на народните представители да задължат енергийния министър да защитава тезата, че БЕХ, „Булгартрансгаз“ и „Булгаргаз“, че не са нарушители, била, че 80% от такива забранителни решения на ЕК били обжалвани от останалите страни членки. Освен това докато трае оспорването на санкцията, тя се спира и не може да бъде наложена реално.

По този повод, заседанието се провежда при закрити врата.

По информация на БНР, народните представители с пълно единодушие са гласували в подкрепа на приключването на делото без признаване на нарушенията, за които се твърди, и без поемане на отговорност за тях, включително относно евентуална финансова санкция.

Депутатите от БСП Таско Ерменков и Жельо Бойчев поискаха проект за решение за предприемане на необходимите действия за приключване на делото.

С решението Народното събрание възлага на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да предприеме всички необходими действия за защита на интересите на страната ни и на дружествата БЕХ, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, в това число и действия за обжалване на евентуално забранително решение.

Провеждането на заседанието при закрити врата се наложи, заради цифрите, които бяха изложени.

Очаква се до края на годината, Брюксел да се произнесе по процедурата и да санкционира страната ни.

Припомняме, че разследването на ЕК дали БЕХ и дъщерните му дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ злоупотребяват с монопола си и пречат на частни фирми да получат достъп до газопреносната мрежа започна още през юли 2013г.