Начало Водещи Денков: Шенген е най-големият успех след приемането ни в ЕС

Денков: Шенген е най-големият успех след приемането ни в ЕС

39
Николай Денков и Мария Габриел
Снимка: БТА

Присъединяването на страната ни към Шенген беше отбелязано със символично отваряне на границата.

„Шенген е най-големият успех след приемането ни в ЕС, защото успяхме да се обединим и да върнем доверието на ЕС. Шенген е доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път.“ Това заяви премиерът в оставка Николай Денков.

Шенген нямаше да се случи без общите усилия на министрите в правителството. Има ключови министри, но не искам да отделям никого, защото екипната работа е много важна, добави той.

Денков посочи, че парламентът също е имал много важна роля.

„Има конкретни планове, така че България да бъде приета и в сухопътния Шенген от 1 януари 2025. Можем да влезем, ако сме обединени, иначе можем да пропуснем историческия прозорец, който може да не се отвори скоро“, каза още Денков.

Мария Габриел: Шенген е едно от достиженията на европейския проект и днес е исторически момент

Шенген е едно от достиженията на европейския проект и днес е исторически момент, защото България става част от него. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, която също присъстваше на тържественото отбелязване на влизането на България в Шенген по въздух и вода.

„България става общност от милиони хора, пътуващи свободно, с ползи за бизнеса, за туризма и културата. Нека всички заедно да продължим до крайната цел за премахването на проверките по сухопътните граници“, заяви Габриел.

„Няма много моменти в живота на всеки един от нас, в който отбелязваме резултат, постигнат вследствие на обединени усилия, на много обща работа. Този ден е и единствен, защото той днес ни казва, че България вече не е само наблюдател около масата и дебатите, които са свързани с укрепнало, силно, добре функциониращо Шенгенско пространство“, коментира вицепремиерът.

„България задава посока и е добър пример. България със своя опит ще оформя бъдещето на Шенгенското пространство и ще има ползотворно участие в това всички граждани да се чувстват по-сигурни“, каза още Габриел.

Калин Стоянов: Показахме на нелегалните мигранти, че не бива да тръгват по пътя към Европа през България

„Приемането на България в Шенген без проверки по сухопътните граници ще се случи до края на годината.“ Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов.

„Показахме и продължаваме да показваме на нелегалните мигранти, че не бива да тръгват по пътя към Европа през България, тъй като трудно ще преминат българо-турската граница“, заяви Стоянов.

„Не бива да забравяме факта, че допреди няколко месеца България беше тотално блокирана за всякакви преговори за членство в Шенген“, каза Стоянов.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияКубрат Пулев спечели интернационалната титла на WBO, а брат му Тервел отбеляза 19-ата си победа
следваща статияИзраелската полиция съобщи, че е застреляла мъж, извършил нападение с нож на автогара