Начало Водещи Делян Добрев разкри заговор: Срещу 500 хил. лв. ПП-ДБ трябвало да фалират...

Делян Добрев разкри заговор: Срещу 500 хил. лв. ПП-ДБ трябвало да фалират „Булгаргаз“ в полза на Сашо Дончев

69
Делян Добрев

Страстите около договора с турската газова компания „Боташ“ родиха недоволство от страна на ГЕРБ, след като ПП-ДБ ги обвиниха в съглашателство с ДПС и президента Румен Радев за това да бранят договорката с турския газов доставчик.

По-рано днес председателят на временната комисия по договора с „Боташ“ Жечо Станков от ПГ на ГЕРБ-СДС заяви, че вкарва доклада в Народното събрание. Така той смята, че ще бъдат пресечени „политическите спекулации от новата коалиция ПП-ДБ и БСП“.

Станков посочи, че ГЕРБ винаги е искал да освети сделката с „Боташ“, докато правителството на Денков е имало 10 месеца да го освети, но не го е направило и стотици милиони са изтекли. В същото време правителството на Кирил Петков при спиране на руските доставки на газ е продължило да плаща за капацитет, посочи той.

Теменужка Петкова от ПГ на ГЕРБ-СДС заяви, че благодарение на „креслив колеги“ се вкарва доклад, в който има секретни данни и това ще заплаши финансово БЕХ от едни бъдещи искове срещу дружеството.

В същото време Деля Добрев, който се включи на брифинг с колегите си от ГЕРБ, разви хипотезата, че ПП-ДБ дърпали умишлено държавното дружество „Булгаргаз“ към фалит, за да отворят пазар за частната „Овъргаз“.

„Защо го докараха нарочно пред фалит? Защото най-големият им спонсор, най-големият им спонсор, е вторият най-голям търговец в България. Най-големият им спонсор Сашо Дончев официално им преведе 500 хил. лв. Тоест през всичките тези 10 месеца те си кротуваха за договора с „Боташ“, кротуваха си, за да може „Булгаргаз“ да загуби стотици милиони, да загуби пазарен дял, да фалира, защото той се е запътил към фалит, за да може техният спонсор да му вземе бизнеса“, категоричен е Добрев.

Любопитно е, че през септември 2023 година Добрев отново отправи подобни обвинения към ПП-ДБ, като разликата днес е, че включва и договора с „Боташ“ в уравнението.

В края на октомври миналата година Европейската комисия изпрати въпроси към „Булгаргаз“ във връзка с газовата сделка с турската компания „Боташ“.

От Брюксел проверяват дали има нарушение на правилата на свободната конкуренция. От самата „Булгаргаз“ съобщиха, че ще отговорят в срок на зададените от ЕК въпроси и че често комуникират с главната дирекция.

След проверка от юни 2023 година стана ясно, че не са открити нарушения при сключването на споразумението. Въпреки това в края на миналата години от левицата поискаха съставянето на комисия в парламента.

По-рано днес Кирил Петков от ПП-ДБ обвини ГЕРБ, ДПС и президента Румен Радев в съвместни действия за покриване на договора с „Боташ“. От БСП пък заявиха, че договорът води до ежедневни плащания от 500 хил. евро, срещу които страната ни не получава газ.

Още новини от деня – четете тук