Начало Водещи Да крадеш от здравната каса е същото, като да откраднеш пенсията на...

Да крадеш от здравната каса е същото, като да откраднеш пенсията на един пенсионер

324
болница коридор
Снимката е илюстративна

Осмата Божа заповед гласи „Не кради!“. Очевидно кражбата е бил основен проблем за древните хора. И продължава да бъде такъв хиляди години по-късно и за съвременните им потомци. Особено за жителите на една малка балканска страна – България.

Българското общество силно се възмути от скорошните скандали, свързани със злоупотреби ощетяващи българското здравеопазване и НЗОК.

Разследване на бТВ установи разлика до 14-15 пъти, в някои случаи и до 28 пъти, в цената на едно и също лекарство, на един и същи производител , отчетено за един и същи период от болниците у нас. След информацията от разследването от Асоциацията на търговците на едро с лекарства отбелязаха в становище, че в цените няма нищо нередно и към момента законодателството го позволява. Тоест подобно нещо може да е неморално, но пък е законно.

Миналата есен, правителството внесе законопроект, с който се целеше чрез промяна в закона да се ограничи подобен тип печалби, но тогава ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ дружно и категорично отхвърлиха законопроекта. Но понеже политическият, медийният и общественият шум от скандала не затихват, вече стана срамно за горепосочените партии и те решиха да загърбят интересите си и да подкрепят законопроекта. Но започнаха чрез медиите да прокарват идеята, че стоят в основата на промените. Същите тези, които безцеремонно отхвърлиха предложения от правителството законопроект. А смисълът на тази гимнастика е българите да повярват, че те се борят с корупцията, въпреки, че в годините се превърнаха в олицетворение на тази дума.

Вторият скандален случай е скандалът между шефа на „Пирогов“ Валентин Димитров и министъра на здравеопазването Христо Хинков. Димитров бе уволнен изненадващо от здравния министър в края на миналата година заради финансови нарушения, установени след одит, припомня в. „Сега“. Оказа се, че седмица преди това да стане обществено достояние, министърът е подписал договор за временно управление на болницата с друг лекар. Всичко това бе спряно, след като Димитров обжалва в съда.

Междувременно обаче опитът за уволнението му предизвика голяма политическа буря – ГЕРБ чак напусна заседанията на парламента насред гледането на ключови законопроекти. Явно въпросният човек е дота свързан с тях. Тук трябва да отбележим, че не е работа на политически партии да правят здравна логистика. Работата им е свързана с изготвянето и приемането на закони. А относно кой да бъде назначен или уволнен за директор на болница е единствено в пълномощията на здравния министър.

По въпроса има и решение на здравната комисия министърът да оттегли заповедите си. Не е известно обаче това да е станало – очакваше се развръзката да дойде от съда.

В основата и на двата скандала стои кражбата на пари. Комично е Борисов и Пеевски, които са на светлинни години от медицината да казват на професор по медицина кой да уволни, да му говорят назидателно и да му се карат през медиите.

Справедливо е да отбележим, че в този отвратителен случай на погазване на правилата Хинов не получи ясна подкрепа и от собствената си партия и коалиция, които го издигнаха. За да защитят приемането на бюджета и конституцията те практически пожертваха смислен човек, който се опита да защити парите на българския данъкоплатец.

Тъжното е, че след цялата тази политико-медицинска комедия уволнен ще бъде министъра, а не директора на болница, който е злоупотребявал и е управлявал безобразно.

В некомпетентно и неадекватно управление, Димитров беше обвинен и от майката на на 15-годишната Даная Кулева, заради нарушения при лечението на дъщеря й.

Истината е, че из цяла България болниците вече не са лечебни заведения, а са се превърнали в търговски дружества, които увлечени в това да откраднат и да получат повече, неглижират медицинската работа.

В крайна сметка е крайно време и политиците, и партиите, и болничните началници, и лекарите да разберат, че парите на Здравната каса не са техни, а са на българските граждани, които правят здравни вноски. И тъй като не са техни, те трябва да започнат да схващат злоупотребата с тях като откровена кражба, а не като нещо абстрактно. Да откраднеш пари от здравната каса е същото, като да откраднеш пенсията на един пенсионер, че и по-лошо, защото става въпрос за човешки животи. Злоупотребите трябва да спрат, понеже са достигнали такива мащаби, че вече не могат да бъдат прикривани. А българите са изключително възмутени. И колкото и да е къса да е паметта им, няма как да не виждат виновниците за това нещо.

Още актуални коментари – четете тук