Начало Водещи Гуверньорът на БНБ: Влизане в Еврозоната по-късно през 2025 година е по-вероятен...

Гуверньорът на БНБ: Влизане в Еврозоната по-късно през 2025 година е по-вероятен сценарий

49
Димитър Радев
Управителят на БНБ Димитър Радев

Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен и на този етап по-вероятен сценарии.

Това заяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев в интервю за БТА.

Радев е във Вашингтон, където се провеждат традиционните пролетни срещи на Световната банка и Международния валутен фонд.

В режим на валутен борд централната банка има по-ограничени възможности за контрол на инфлацията поради липса на някои от класическите инструменти за това. На този фон ролята на фискалната политика за въздействие върху цените е още по-голяма, обясни Радев.

Управителят на БНБ заяви, че „бюджетът трябва да е антицикличен или казано по друг начин – антиинфлационен, какъвто в момента той не е. Глобалният, а и нашият собствен опит показва, че най-добре това може да бъде постигнато чрез мерки за ефективно управление и контрол върху разходите“.

„Ако под промяна на данъчния модел имате предвид увеличение на данъците, независимо под каква форма, това при конкретните условия в страната по-скоро ще подкопае данъчната основа и ще увеличи сивия сектор“, обясни гуверньорът.

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране, като посочи, че БНБ внимателно следи и анализира ситуацията.

„Това, което виждаме, ни държи нащрек, но на този етап не ни тревожи особено“, допълва той.

Още новини от деня – четете тук