Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 47-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител от ДПС Димитър Аврамов по предложение на Специализираната прокуратура.

Главният прокурор поиска да се даде разрешение за продължаване на наказателното производство срещу народния представител, който е привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер.

Аврамов е депутат от ДПС, избран от 12 МИР Монтана. Преди това е бил депутат от ГЕРБ. Народният представител е подсъдим в Специализирания наказателен съд по дело за търговия с влияние.

С определение от 01.12.2021 г. Специализираният наказателен съд спря наказателното производство срещу него на основание чл. 25, ал.1, т.3 от НПК – поради придобиване на депутатски имунитет.

Димитър Аврамов е подсъдим за търговия с влияние (престъпление по чл. 304б, ал. 1, вр. чл. 26, ал.1, вр чл. 20, ал. 2 от НК).

Продължаването на наказателното преследване е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Д.А., съобразно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 135, ал. 3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Искането на главния прокурор е по предложение на Специализираната прокуратура.