Начало Свят Германска компания ще произвежда гуми от глухарчета

Германска компания ще произвежда гуми от глухарчета

1245
глухарчета

Германската компания Continental започна последния етап от тестването на технология за производство на естествен каучук от глухарчета в изследователския център Taraxagum Lab в град Анклам. Серийното производство на гуми от този материал е планирано да стартира през 2023 г., съобщава Automedia.

Taraxagum Lab е създаден като част от проект за разработване на технология за производство на естествен каучук от корените на глухарче, върху които Continental работи съвместно с Института по молекулярна биология и приложна екология на Университета в Мюнстер, изследователския институт в Кведлинбург и експертите по отглеждане на растения ESKUSA в Паркщетен.

Група изследователи, ръководени от д-р Дирк Прюфер от Университета в Мюнстер, успяха да получат каучук от корените на глухарачта, подходящ за производство на автомобилни гуми, които ще бъдат по-евтине и по-достъпен заместител на естествния, извличан от каучуковото дърво. Специалният вид глухарче бе отгледан в ботаническата градина на университета.

Първите експериментални гуми, направени от иновативния материал Taraxagum German, бяха представени на Международния салон за търговски превозни средства (IAA) в Хановер през 2014 г. Досегашните тестове показаха, че гумите, направени от такъв каучук, не отстъпват от традиционните.

В създаването на центъра в Анклам компанията инвестира 35 милиона евро. Преди няколко дни в лабораторията започна инсталирането на оборудване за извличане на каучук от корените на глухарчетата. Екстракторът с площ от около 50 кв м тежи почти 40 т. Очаква се първият каучук да бъде получен до края на есента.

В Continental смятат, че създаването на „каучукови насаждения“ в Централна и Северна Европа ще намали разходите за транспортиране на суровини и емисии на CO2, както и зависимостта на производителите на автомобилни гуми от цените на световния пазар на каучук, добиван от бразилската хевея, която се култивира предимно в тропическа Азия. Сега той представлява от 10 до 30% от целия каучук, използван в производството на гуми. Промишлената употреба на новия по-евтин и достъпен материал на Taraxagum може да започне не по-рано от пет години.

предишна статия„Бохемска рапсодия“ с премиера на „Уембли“
следваща статияАмериканец отслабна с 88 килограма, хранейки се само с „junk food“