Начало Любопитно В Холандия направиха първите обувки от рециклирани дъвки (ВИДЕО)

В Холандия направиха първите обувки от рециклирани дъвки (ВИДЕО)

773
Сподели

В Холандия направиха първите обувки, чиито подметки са изработени изцяло от рециклирани дъвки, събрани от улиците на Амстердам.
Годишно над 1,5 милиона килограма дъвки се озовават по улиците на Холандия, което е второто най-голямо количество отпадък по улиците след цигарените остатъци.

Идеята за обувките от дъвки хрумва на британския дизайнер Ана Булус преди около две години, пише Chronicle.

В световен мащаб хората харчат по около 14 милиарда паунда за дъвки, а само във Великобритания почистването им от улиците струва на Острова около 50 млн. паунда.

Затова Анна започва да работи по идеята си. Убеждава университети, летища и гари да сложат специални кошчета във форма на огромни балончета, където хората да изхвърлят употребените дъвки.

От летище „Хийтроу“ пробват иновацията и признават, че в рамките на три месеца са забелязали „очевидно подобрение“ в чистота, като са спестили и около 6000 паунда от разходите за почистване.

След като се съберат, дъвките отиват във фабрика, за да се преработват, а Анна казва, че процесът не е много по-различен по обработката на полипропилена.

„Ако погледнем на отпадъците по различен начин, можем да намерим иновативни начини да пази планетата по-чиста“, казва още Булус за проекта си.

„Както всеки голям град, Амстердам има проблем с дъвките. Това е вторият най-голям проблем по улиците след цигарите“, пък споделя Марийн Босман от управата на холандската столица.

Поръчка на обувките може да направите от официалния им сайт – gumshoe.amsterdam.

Коментари