Начало Водещи В Северна Македония готови за признаване на българско малцинство

В Северна Македония готови за признаване на българско малцинство

1041
българско малцинство
На снимката: Буяр Османи

Македонският министър на външните работи Буяр Османи заяви, че няма нищо против българите да бъдат изрично споменати в Конституцията на Северна Македония. Това показва готовност от страна на Скопие да признаят българско малцинство.

„Ако подобно нещо има значение за българите, тогава те могат да бъдат споменати в Конституцията. До момента никой от нас не е поискал подобно нещо“. Това каза Османи в интервю за местната телевизия ТВ 21.

На въпроса дали някой от България е поискал подобно нещо външният министър отговори: Аз не съм чул. Подобно нещо не е искано.

„Българите в Северна Македония трябва да се чувстват като напълно свободни граждани, които могат да се организират в общности и да притежават всички права. Ако е необходимо ще бъдат и изрично споменати в Конституцията“, каза още Османи.

Османи обаче заяви, че до момента властите в София не са поставяли въпроса за българско малцинство в Северна Македония.

 „Аз не съм чул. Подобно нещо не е искано“, каза Османи.

На практика от години се говори за гарантиране на правото на сънародниците ни в Северна Македония да се самоопределят като българи. За това последно призова президентът Румен Радев, в отговор на писмо от етнически българи от Република Северна Македония, които продължат да бъдат дискриминирани.

България отказа да даде „зелена светлина“ за стартиране на преговори на Скопие за присъединяване към ЕС. Основната причина според българската страна е неспазването на Договора за добросъседство от 2017-та година.