Начало Водещи В Гърция бе регистриран първият гей брак

В Гърция бе регистриран първият гей брак

89
Швейцария прайд

В Гърция през този уикенд се проведе първата сватба на еднополова двойка в съответствие със закона за гей браковете.

Ставрос Гаврилиадис и Димитрис Елефсиниотис, активисти за правата на ЛГБТИ общността, сключиха брак в кметството на Неа Смирни, предградие на Атина. Те, които живеят заедно и са осиновили три деца, сега са официално семейство, а не просто „съжителствуващи“.

С новия закон, Ставрос Гаврилиадис вече не трябва да се безпокои за бъдещето на сина си, ако той почине преди партньора му Димитрис или дали могат да вземат децата си от училище. Сега тяхното семейството ще бъде признато като такова, а не просто „непознати“, каза Гаврилиадис.

Той отбеляза, че новият закон решава проблемите на техните семейства. След сватбата, той ще осинови близначетата на Димитрис, а Димитрис ще осинови сина му.

Говорейки заедно с телевизия Skai, заместник-кметът на Неа Смирни, Константинос Анагностопулос, който проведе церемонията, коментира, че законът попълва една правна „дупка“ и се надява, че и други еднополови двойки ще последват примера на Ставрос и Димитрис.

Ще остане ли Гърция единствената православна държава, която легализира еднополовите бракове?

През 2024 г. гръцкият парламент одобри законопроекта за еднополовите бракове, въпреки силното съпротивление на православната църква. Този закон позволява осиновяване на деца, но не и сурогатно майчинство. ЕС се опитва да стандартизира законодателството си, но среща съпротива от страни като Италия и Унгария. Все повече европейски държави, включително Гърция, вече признават еднополовите бракове.

Повече международни новини – вижте тук