Хуауей

Само преди 10 години, през 2009 шведската телекомуникационна компания Teliasonera започна да изгражда една от първите в света 4G безжични мрежи. Целта е тя да покрие най-важните, но технологично изостанали градове на Скандинавския полуостров. Операторът изненада всички като избра Huawei, китайска компания почти неизвестна извън страната си, за партньор в Осло (Норвегия):.

През същата година Huawei обяви още по-грандиозен проект – да изгради наново мобилната мрежа в цяла Норвегия. Старата версия беше дело на ветераните Ericsson и Nokia.

Китайското чудо успя да завърши най-амбициозната за времето подмяна на мобилни мрежи под бюджета и преди крайния срок.

Тогава настъпи златният век за Huawei и Китай. Вече на нея не се гледаше като на поредната китайска компания, която се опитва да си извоюва място на световния пазар с ниски цени и откраднати патенти. Изведнъж стана ясно, че Huawei разполага със собствена технология от ново поколение, изпреварвайки европейските гиганти Ericsson и Nokia, които оттогава й дишат праха.

И сега към настоящето. За по-малко от десетилетие, отчасти благодарение на милиардите долари финансова помощ от китайското правителството, частната Huawei стана най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света. За миналата година приходите й от дейност възлизат на впечатляващите 107 млрд. долара, а операциите й покриват 170 страни. По-важното обаче е, че според редица анализатори китайският гигант води класацията в разработването на една от най-важните съвременни технологии – мобилната телефония от пето поколение (5G). За разлика от по-старите мобилни мрежи, които позволяваха изпращане на текстови съобщения, сърфиране през телефона в интернет и видеострийминг, 5G обещава да промени из основи световната икономика.

И може би за първи път в новата история на Китай, нарастващият пазарен дял на Huawei и изпреварващите й иновации изведоха китайското правителство до доминираща позиция при следващото поколение технологии.

5G обещава значително по-бърз пренос на данни от досегашния, което е важно за потребителите. Но още – технологията ще позволи безпроблемно функциониране на изкуствения интелект. А това означава, че автономните коли няма да катастрофират и машините в автоматизираните фабрики ще комуникират помежду си в реално време, както и че всяко едно устройство по света ще бъде свързано с останалите.

Звучи плашещо на пръв поглед: въоръжените с изкуствен интелект машини, могат да започнат да „заговорничат“ срещу нашия свят, докато ние търсим телефон, който не може да се подслушва. И макар 5Gреалността да напомня много на фантастиката на Айзък Азимов – 5-те закона на роботиката (разказът „Хоро“, 1946), технологията се очертава да бъде централната нервна система на икономиката на 21-ви век.

И ако Huawei продължи да води в разработките на 5G, тогава Пекин, а не Вашингтон, ще доминира в новия свят. Изумителната способност на Huawei да разбие бастиона на развитите страни разпространи ударните вълни не само в ИТ индустрия, но също и в политическия ред. Huawei се превърна във враг номер „едно“ за администрацията на американския президент Доналд Тръмп. Вашингтон предупреди, че нарастващата роля на компанията за развитието на световните телекомуникации, ще позволи Пекин да използва контрола върху световната мрежа, за да шпионира останалите страни и да краде техните търговски тайни.

Така 5G се превърна в арена на геополитическа битка между САЩ и Китай, две от най-силните икономики в света.

 

Заб: Заглавието е на „Екип нюз“.

предишна статия„Франс прес“: Защо даренията за „Нотр Дам“ предизвикват и недоволство
следваща статияХиляди бебета на императорски пингвини са се удавили заради затоплянето