Начало Водещи Вулкан заплашва цяла Европа. Вижте къде е той

Вулкан заплашва цяла Европа. Вижте къде е той

4264
вулкан, Бавария, изригване, Германия

Зачестилите земетресения в Бавария, Саксония и съседните чешки земи са повод геофизиците да излязат публично с въпроса дали вулканът под германската провинция Бавария се пробужда.

„Регистрираме засилена активност“, потвърди Торстен Дам от германския Център за геофизични изследвания в Потсдам. Той посочи, че земетресенията стават все по-силни и че цикличността намалява.

Само през пролетта има регистрирани повече от 1000 земетресения. Повечето от тях са били прекалено малки, за да бъдат усетени, но около дузина са изплашили хората наоколо.

„Смятаме, че наблюдаваме пробуждането на вулкан“, каза Дам, добавяйки, че много неща сочат за това, като например фактът, че във водния басейн Егерер се оформя резервоар с магма.

„В продължение на три десетилетия измерванията в този регион показват нарастващ интензитет. Тъй като става въпрос за бавен процес, това е относително кратко време „, каза Дам.

Неговата теза се подкрепя от факта, че подземната активност от 1997 г. насам все повече се увеличава. Със сензори на дълбочина 400 метра Дам и международният му екип ще проучват подземните събития.

„С това ще имаме възможност да регистрираме още по-слаби трусове и да слушаме по-добре и по-надълбоко земята“, обясни Дам, добавяйки, че се надява сондирането да започне тази година.