Начало Любопитно Защо е вреден глутенът и имаме ли непоносимост към него?

Защо е вреден глутенът и имаме ли непоносимост към него?

3711
глутенът

Глутенът е белтъчна смес, която се съдържа в храни, произведени от жито и подобни на него растения (ечемик, ръж). Не всички житни култури съдържат глутен. Веществото придава еластичност на тестото, като спомага за запазване на формата му при процеса на втасване.

Глутенът обаче е по-труден за разграждане и затова предизвиква реакции у някои хора– умора, кожни обриви, понякога тежки чревни смущения.

Между 0,3 и 1% от хората по света проявяват реакция на непоносимост към глутена вследствие на наследственото заболяване цьолиакия (или целиакия) – възпаление на лигавицата на тънките черва с всеобхватни последици за здравето. Такива хора не трябва да употребяват пшеница, ръж или ечемик с храната си под каквато и да е форма.

  1. Влияние върху стомашно-чревния тракт: Симптоми като подуване на корема, диария и запек са сигурни признаци на непоносимост към глутен. Тъй като те могат да започнат постепенно и да съвпадат с изключителна стресова ситуация на работата, можете да ги отдадете на стреса и да мислите, че те ще минат веднага след като ситуацията стане по-спокойна. Но вместо това, те само ще се влошат.
  2. Малабсорбция на витамини:  Ако човек е чувствителен към глутен, или не може да го понася, лигавицата на стомаха не може да поема необходимите хранителни вещества от храната. Ниските нива на желязо е разпространен показател на непоносимост към глутен.
  3. Кожен обрив: Кератоза и херпетиформен дерматит са две кожни заболявания, които са пряко свързани с въздействието на глутена. Те се изразяват в силен сърбеж, обриви, които се появяват по ръцете, торса , лицето , бедрата, лактите и линията на космите. Други кожни раздразнения, които имитират екзема може да са сигнал за замърсяване с глутен.
  4. Мигрена:
    Главоболието е симптом на много заболявания. Мигрена, която е комбинирана с ежедневна диария, ниско съдържание на желязо и кожен обрив, рисува много по-различна картина. И ако имате мигрена, започваща в рамките на 1-2 часа след приемане на храни, съдържащи глутен, това е съвсем обичайно за чувствителност към глутен.
  5. Болки в ставите:Пресищането с глутен предизвиква възпалителен отговор в организма. Това възпаление се чувства по различни начини. Болки в ставите често погрешно диагностицирани като ревматоиден артрит, са много често срещан симптом на непоносимост към глутен. Този симптом може да ви изненада най-много: след премахване на глутена, ще сте шокирани от това как се е  подобрило здравето ви.
  6. Непоносимост към лактоза: Ако вече имате проблем със смилане на храни, съдържащи лактоза, вероятно имате проблем с глутен. Ако глутенът е разстроил работата на стомашната лигавица и лактазата, ще се появят симптоми, свързани с непоносимост към лактоза. Ако вече имате непоносимост към лактоза и други проблеми от този списък, би било разумно да се разгледа възможността за премахване на глутена.
  7. Хроничната умора:Както и при мигрената, хроничната умора сама по себе си не е значим показател на непоносимост към глутен. Става все по- ясен симптом, когато се комбинира с проблемите в стомашно-чревния тракт, по-специално честа диария. Ако организмът не усвоява хранителните вещества и есенциални витамини, умората със сигурност ще вземе връх.
  8. Фибромиалгия: Някои лекари смятат, че фибромиалгията е симптом, а не заболяване. Възпалението на съединителната тъкан е един от най- тежките симптоми на непоносимост към глутен. В действителност организмът възприема глутена като враг и започва да изпраща антитела, за да го унищожи. Тези антитела унищожават лигавицата на стомаха и червата. Точно както и ставната болка, възпалението може да се прояви във всяка част на тялото. Ако лекарят Ви е казал, че имате фибромиалгия, опитайте се да се избегнете глутена и да видите как ще се почувствате.

В днешния свят стресът често се разглежда като причина за тези симптоми.

Вместо антидепресанти, сънотворни и транквиланти (някои от които съдържат глутен ), вгледайте се внимателно в това, което ядете.

Свързани статии:

Кой витамин ни липсва, когато изпитваме силен глад за сладко?

предишна статияВ Испания заловиха огромна пратка с кокаин, скрита… в ананаси
следваща статияЗапознайте се с един от най-странните спортове – подводен шах (ВИДЕО)