На път към Шенген
На път към Шенген

Европейските институции вече се подготвят за приемането на България и Румъния в Шенген още през тази година, като влизането на двете страни в зоната за свободно пътуване на този етап може да се смята за сигурно. Това съобщиха източници на EURACTIV България от дипломатическите среди в Брюксел, българския парламент и правителството.

Най-любопитното в цялата история е, че основни пречки пред влизането ни в Шенген са били доскорошният главен прокурор Иван Гешев и президентът Румен Радев, твърдят източниците на EURACTIV.

Гешев нямаше особено добра слава в европейските институции и падна жертва на новото законодателство. Неговото отстраняване се смятало в Европейския съюз за добър резултат от реформата, като очакването е изчистването на съдебната система да продължи.

Втората сериозна пречка – Румен Радев – вече не управлява страната със собствени правителства и по неевропейски начин. Сериозна причина за предстоящото приемане на България в Шенген е изборът на редовно проевропейско правителство в София с подкрепата на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които много ясно декларират намерението си да ревизират политиката на Радев към Украйна и към войната на Путин.

Европейските партньори на страната се надяват, че постигането на голямата външнополитическа цел Шенген ще помогне за преодоляването на политическата криза в София.

Предварителният план е приемането в Шенген да стане на 2 етапа – първо за контрола през летищата през октомври, а пълноправното членство с премахване на сухопътния граничен контрол – на 1 януари 2024 година.

Според източници на EURACTIV в София обаче България има сериозни шансове, ако упражни дипломатически натиск и покаже желание за продължаване на реформите, да постигне пълноправното членство в Шенген още през октомври.

Допреди месец най-голямата пречка пред влизането на България в Шенген беше съпротивата на Нидерландия. Правителството на Марк Рюте обаче е дало сигнал, че оценява високо усилията на българския парламент за започване на реална съдебна реформа с въвеждането на механизъм за независимо разследване на главния прокурор.

През юли Европейската комисия ще публикува специалния мониторингов доклад за състоянието на върховенството на закона и борбата с корупцията в България, който се пише по настояване на Нидерландия.

Възраженията на Австрия за разширяването на Шенген на фона на бежанската криза не са отпаднали, но очакването е Виена вече да не спира двете балкански държави, ако остане единствената страна в ЕС, която е против.

Следващата голяма цел на българските институции е влизането в еврозоната от 1 януари 2025 година.