На снимката: Владимир Кисьов
Владимир Кисьов е роден на 30 септември 1947 год. в София. През 1992 г. е назначен за главен експерт в Министерството на промишлеността и е отговарял за преговорите за асоцииране на България към ЕС.
На 21 януари 1999 г. е назначен за зам.-министър на външните работи, отговарящ за интеграцията в ЕС. Една година по-късно е назначен за секретар на Съвета по европейска интеграция към Министерския съвет, председател на Координационния съвет за подготовка за присъединяване към ЕС и заместник на Главния преговарящ с ЕС.
От 2000 г. е Главен преговарящ с ЕС, като си запазва поста на зам.-министър на външните работи, отговарящ за евроинтеграцията.

 

Какво се случва на границата между ислямския и християнския свят? Очаквате ли Западна Европа да бъде солидарна докрай с Гърция и България, или само ще се демонстрира политическа коректност?

Досега виждаме една солидарност, която е изразена преди всичко политически, разбира се, с отпускане на определени средства се прави опит да се демонстрира цялостната солидарност. Както виждате, последното развитие на събитията показва, че позициите на много от страните членки на ЕС са различни, особено по отношение на въпросите, свързани с бежанци, начинът на придвижване, на устройване, от какво са подгонени, как са подгонени, дали целенасочено са тикани към границата на Гърция и нашата граница. Това са неща, които ще ги разберем и ще ги усетим малко по-късно.

Но във всеки случай, ако европейците искат да има мир в Европа, трябва да се прояви цялостна солидарност и загриженост за това, което се случва.

Бежанците са като интернета – тях не можеш да ги спреш. Ще ги спреш от едното място, те ще натиснат от друго, пак ще проникнат. Затова трябва да се мисли какво ще се прави в бъдеще.

Защо Ердоган рекетира основно Гърция и не праща мигранти към България? Вярвате ли, че това е благодарение на „любовта” между двамата балкански лидери или защото Ердоган се страхува, че можем да му затворим единствената сухоземен път към Европа, който подхранва половината турска икономика?

По-скоро е второто, разбира се, защото това е единственият сухоземен път на Турция, през България. Освен това, много не биха искали да замърсят чистотата на турското население, което живее в България, с хора с неясен произход от други държави, защото виждаме, че не са само хора от Сирия, а всякакъв сбирток, които се искат да се придвижат към Европа. Техният произход трудно може да се разбере.

За да разберем защо потокът е основно към Гърция, трябва да имаме предвид неравните взаимоотношения между Турция и Гърция. Има много и други причини, но дългогодишните „топли” отношения, както и създалото се напрежение в Кипър заради добиването на природни ресурси там, развалят „прекрасните” отношения между двете държави и водят до струпване на чужденци по границата.

Какво видяха Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел в Гърция и България, и какво беше тяхното послание към двете държави?

Те видяха, че по този въпрос България е работила и работи, и е успяла да съхрани своите граници. Същото касае и Гърция. Между другото, Гърция за първи път употребява частична сила, за да демонстрира, че не може да се влиза толкова лесно. Аз мисля, че и това послание, което изпратиха, че ЕС ще продължи да подпомага усилията на България и Гърция, също е крайно необходимо за ръководителите на тези държави. Защото сами България и Гърция трудно биха могли да се справят със сериозен натиск. Необходима е помощта и на ФРОНТЕКС, в това число и финансова подкрепа.

Какво иска да получи Ердоган, съответно от нас и от гърците?

Ние сме фронтът, в крайна сметка. И, ако към нашите две държави и към Италия няма оказване на помощ, и общо решение на този икономико-политически процес (защото в единия случай е свързан с икономическо бедствие на тези хора, в другия случай – е политическо действие). Общата европейска трябва да е сериозна, за да може тези хора да не напускат родните си места. И, ако в обозримо бъдеще не бъде предприета такава политика спрямо Либия и африканския континент, нищо не може да спре гладния и нямащия.

Как очаквате да се случи днес на срещата между Путин и Ердоган?

Това са непредвидими личности, особено Путин през последните периоди, а и Ердоган. Дай Боже, да се разберат за спиране на войната в Сирия, макар, че не съм убеден, че от днешната среща ще произтече това. Но дай Боже, да се спре, защото това е една от основните причини за този бежански поток.

Между двамата владелите Путин и Ердоган ще има някаква договорка. И двамата няма да искат да излязат от такава среща без да спечелят абсолютно нищо. Така че, интересно е какво ще се договорят.

За съжаление, ние се намираме между двете държави. Каквото и да се договорят, то не винаги е най-положителното за България.

Извън контекста на нашия разговор, бих искала да ви попитам очаквате ли през юни да ни поканят в еврозоната или колебливата позиция на правителството ще попречи това да се случи?  Ясно е, че няма как да се получи пълен консенсус, за какъвто говори правителството, защото в нито една европейска страна няма консенсус по нито един въпрос.

Такова понятие като „пълен консенсус” изобщо не съществува. Изобщо не може да има пълен консенсус. Това е тавтология – натрупване на думи. Консенсусът значи разбирателство между всички. А „пълен консенсус” е абсурдно словосъчетание. И не е необходимо, защото влизането ни в еврозоната е включено в присъединителния ни договор. На второ място, крайно необходимо е за България да влезе в еврозоната час по-скоро. Всички, които говорят против еврото са или съветскофили, или играчи на черния пазар – искат да кярят и да продължат на гърба на българския народ да печелят пари. Еврото е гаранция за българския народ, за българските граждани, допълнителна гаранция за финансовата ни сигурност. Нищо друго. Затова час по-скоро трябва да влезем.

В момента, след като сме във Валутен борд, все едно нашите левове са като купони за храна. Всички договори на гражданите, за наем и други, навсякъде е цитирана левовата равностойност на еди колко си евро.

Това означава, че българинът е прозрял и има доверие към еврото, а сега някой го ръчка за точно обратното. Това е в ущърб на цялото население.

Защо, според Вас?

Защото в хаоса се печелят по-лесно черни пари. Затова. И защото не искат да има правила. А правилата на общата валута и на общия икономически съюз са по-строги, и са достатъчна гаранция за сигурното развитие на България, и за стимулиране на чуждите инвестиции, особено за малкия и среден бизнес.

предишна статияИран бори отчаянието от вируса с танци
следваща статияЗащо Бърни Сандърс е по-опасен противник за Тръмп от Джо Байдън