Велислав Величков
Велислав Величков

Членовете на ВСС осъзнаха, че Иван Гешев е заплаха и за самите тях. Не мисля, че някакви хора, които два пъти гласуваха за избора на Гешев и после два пъти гласуваха против предложението на двама правосъдни министри за освобождаването му от поста главен прокурор, са се събудили с някакво прозрение или са преживели в църквата внезапен катарзис. Не вярвам! Това, каза в специално интервю за ДЕБАТИ.БГ председателят на Инициатива „Правосъдие за всеки“ и експерт по конституционно право Велислав Величков.

„Мисля, че наистина почувстваха заплаха за самите тях, и както се видя – основателна заплаха. Защото след внасяне на искането те са били викани на разпити във ВКП по предварителни проверки. Дори чухме за образувано досъдебно производство. Част от въпросите, които са им били задавани е „..кой ви подбуди или ви накара да подпишете това искане…“. Това е абсолютно недопустимо, защото те нямат форма на защита. Над ВКП може да се обжалва пред самия главен прокурор, тоест пред самия Гешев, което практически е невъзможно в техния случай“, обясни адв. Величков.

Според него, членовете на ВСС са усетили риска и са осъзнали, че има заплаха за кариерното им развитие от тук нататък, ако те не предприемат тази стъпка.

„Аз не изключвам и с тях да са водени разговори от политици. Все пак по-голямата част от тях се оказаха от парламентарната квота на ВСС, което си е политическата квота. Те са били избрани от определени партии или по-скоро от определени политици. Дали някой е водил разговори с тях и те така внезапно изведнъж поискаха освобождаването на Гешев от поста – не мога да кажа. Но те бяха притеснени и уплашени, което много ясно се виждаше по време на цялата процедура. Виждаше се и тяхната несигурност и гузност по време на вчерашното заседание“, отбеляза специалистът.

Величков смята, че една от причините ВСС да гласува освобождаването на Иван Гешев е много тежкият удар, който вече е нанесен върху цялата съдебна система, и най-вече – върху Прокуратурата, в частност.

„Има тотален спад на доверието в съдебната система и това тях, като магистрати, които ще се върнат на своите места лично ги касае“, каза той.

Величков е категоричен, че решението на ВСС произведе правилния резултат, защото освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор е много закъсняло. Той допълни, че особено след случилото се в последния месец и реакциите му на станалото, няма никаква възожност той да остане на този пост, защото това би било опасно за държавата.

Защо Иван Гешев не се оказа на нужната висота за поста главен прокурор; защо нарече депутатите „политически боклук“, защо Бойко Борисов и Делян Пеевски се отказаха от „отрочето си“ и спечели ли българското общество от това – четете утре в цялото интервю с адв. Велислав Величков за ДЕБАТИ.БГ.