Начало Водещи Великобритания въвежда по-строги мерки при влизане в страната

Великобритания въвежда по-строги мерки при влизане в страната

1055
Великобритания мерки

Великобритания въвежда още по-строги мерки при влизане в страната. В някои случаи и задължително и карантиниране в хотел. Новите изисквания влизат в сила от 15-ти февруари.

По информация на посолството ни в Лондон от понеделник всички пристигащи във Великобритания от страните в т.нар. червен списък (публикуван тук) трябва да са под карантина в одобрен от правителството хотел за 10 дни.

Пристигащите в Шотландия, включително и от България, също трябва да се изолират в хотел за 10 дни, като изключение ще се прилага само за пристигащите от Ирландия.

Какво влиза в сила от 15-ти февруари?

От 15 февруари се планира и задължаване на  пристигащите в Англия да правят 2 теста за Covid-19 – на втория и на осмия ден от карантината. Резервациите за хотел и за тестове за COVID-19 ще се правят чрез специален онлайн портал.

Очаква се промяна във формуляра Public Health Passenger Locator Form, в който ще се въвежда информация във връзка с изпълнението на новите мерки.

Информация относно резервация в карантинни хотели и тестове ще бъде публикувана допълнително. От външно министерство препоръчват пътуващите редовно да следят за актуална информация на британския правителствен сайт www.gov.uk.

Какви са изискванията за пътуващите от България?

Припомняме, че към настоящия момент няма забрана за влизане във Великобритания спрямо пътуващите от България. Всички пътници, пристигащи във Великобритания, са длъжни да предоставят данни за своето пътуване чрез попълване на Passenger Locator Form. Той е наличен на https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk.

Освен това те трябва да представят доказателство за отрицателен резултат от тест за Covid-19, направен до 72 часа преди заминаване. 10-дневната карантина също е задължителна.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Лондон на следните телефонни номера: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400, +44 20 75893763.

Сигнали може да се подават и на имейл адресите на българското посолство в Обединеното кралство: [email protected], [email protected], [email protected].

Великобритания въвежда по-строгите мерки заради продължаващото разпространение на новите варианти на коронавируса в страната.