яйца боядисване натурални

Великден идва! А с него и изконните обичаи, част от които е и боядисването на яйца. То е свързано с празничен трепет за всяко семейство, но мнозина не знаят, че крие и опасности.

Боите за яйца съдържат съставки, чиито ефекти върху здравето не са известни. Те съдържат добавки, които се използват в хранителните продукти за промяна на външния вид и свойствата на крайния продукт.

Така продуктите стават по-интересни, особено за децата.

Яйцата обикновено се боядисват, като се поставят в оцветена вода за известно време, а има и други различни начини, като триене с восък или украсяване с различни апликации. Оцветяването продължава по-кратко, ако цветът е по-концентриран. При по-дълго задържане в боята, тя може да проникне в черупката, а белтъкът също може да се оцвети.

В някои бои първо трябва да се добави оцет, тъй като повечето цветове са по-добре „залепени“ за черупката на яйцата в кисели течности.

Като правило, тези бои се разграждат от организма. Но разграждането може да бъде частично, така че могат да се появят комбинации, които да причинят различни нарушения като алергии, липса на концентрация, затруднения с дишането… Затова с боите трябва да се внимава.

През 2010 г. Европейският парламент реши, че в етикетите на храни, в които има изкуствени оцветители E 102, E 104, E 110, E 122, E124, E 129, трябва да се съдържа предупреждение: „Може да предизвика нарушения в активността и концентрацията при децата“.

Това е достатъчна причина да се помисли повече за възможните опасности, свързани с употребата на тези добавки. Въпреки това, сред цветовете има и естествени, като Е 101, което всъщност е витамин В2 и дава жълтия цвят.

Ети и някои идеи за боядисване на яйца с „натурални“ бои и някои опасности от изкуствените:

– За кафяв цвят се използва кафяв лук, който се вари заедно с яйцата.

– Жълтият цвят може да се получи от куркума, червено от цвеклото и червеното зеле и виолетово от боровинките.

– Синята боя в пакетче не се препоръчва да се използва твърде често, защото съдържа изкуствения цвят индиготин или Е 132, което е свързано с възможни алергии.

– Червен цвят – изкуственият цвят азурин или Е 122 може да предизвика алергии, уртикария или ринит – дразнене на лигавицата на носа.

– E 102 – синтетичният жълт цвят е точно този, за който се отнася предупреждението, че може да причини нарушение в активността и концентрацията на децата.