Начало Новини Вашингтон одобри продажбата на танкове за Бахрейн на стойност 2,2 милиарда долара

Вашингтон одобри продажбата на танкове за Бахрейн на стойност 2,2 милиарда долара

69
Вашингтон одобри продажбата на танкове за Бахрейн на стойност 2,2 милиарда долара

Вашингтон одобри продажбата на танкове за Бахрейн на стойност 2,2 милиарда долара, предаде Франс прес. В малката монархия от Залива е базиран Пети американски флот, припомня агенцията.

Според съобщение на Държавния департамент продажбата ще касае 50 танка „Ейбрамс M1A2“, които са сред най-тежките в света. Конгресът на САЩ може да попречи на тази продажба в срок от 30 дни, въпреки че подобно нещо рядко се случва.

Тази продажба на танкове ще подобри капацитета на Бахрейн да отговори на настоящи и бъдещи заплахи, като му предостави надеждна сила за разубеждаване и ще му позволи да участва в регионални операции заедно със САЩ и други партньорски страни, се казва в изявление на Държавния департамент.

САЩ и Бахрейн подписаха през септември споразумение, целящо засилване на връзките в областта на сигурността и по икономическите въпроси. То предвижда и споделяне на разузнавателни данни и научен обмен.

Бахрейн, чийто отношения в Иран са пословично обтегнати, е и единствената арабска страна, която участва в коалицията, ръководена от САЩ и Великобритания срещу атаките, които извършват от месеци йеменските бунтовници хуси срещу морския трафик край Йемен.  Хусите казват, че действат в подкрепа на палестинците в Газа.