Начало България Борислав Сандов: Пилонът на Рожен ще е символ за една несправедлива граница...

Борислав Сандов: Пилонът на Рожен ще е символ за една несправедлива граница вътре в българските земи

657
Сподели

Относно пилона на Рожен, от позицията на местен, който минава през поляните на Рожен всеки път, когато се прибира към родното си място: щетата за природата от този пилон е сигурна. За това предупреди в профила си във фейсбук Борислав Сандов, бивш министър на околната среда и водите. 

Огромно количество бетон и желязо, разорани ливади за пътя до там. Нарушения при процедурите за неговото поставяне има, най-вече по линия статута на земята (земеделска) и начина на ползване (има изключение за преместваеми обекти, но огромния пилон с тонове бетон за постамент го изключват от тази категория, макар да е минал като такъв по документи). Но, както казах, ще поставя акцент на друго, като местен. А именно, за символиката му и за годините след поставянето му.

Огромни пилони с националния флаг се поставят на знакови места (значими битки, исторически важни места), в административната столица или при държавната граница. Рожен не е такъв обект, но още повече, Рожен е граница на България до 1912 г.

Земите на юг от Рожен са останали извън

пределите на България при Съединението от 1885 г. Всеки път на 6-и септември, когато има национални тържества, мен ме стяга сърцето, защото знам, че предците ми от Родопите, говорещи български, не са празнували през 1885, нито в годините след това. Този пилон ще е символ за една несправедлива граница вътре в българските земи.

Другото важно и съществено последствие е поддръжката. Кой и как ще ми гарантира, че след няколко години, когато Радев вече не се помещава в Президентството, а Мелемов – в кметския кабинет на Смолян, този постамент няма да ръждясал и със скъсано знаме на него. Предвид метеорологичните условия на Рожен, много вероятно е да се налага всяка година смяна на знамето и боядисване на пилона. И ако аз не бих се гордял с наличието на този пилон със знаме, то със сигурност бих се срамувал, ако те не се поддържат. А както дори на граничните КПП-та виждам скъсани от вятъра български флагове, не очаквам на Рожен да е по-различно.

Това написа Сандов във фейсбук.

Примата на българската естрада Лили Иванова подкрепи каузата за изграждане на новия Паметник на обединението – Пилон „Рожен“. Голямата и обичана от поколения наши сънародници звезда ще изнесе голям концерт на церемонията по откриване на най-високото българско знаме.

Лили Иванова ще излезе на специално изградена сцена под звездното небе на Родопите на 13 юли от 21,30 ч., за да изпълни най-големите си хитове и това ще е първият в кариерата ѝ концерт на поляна.

„На церемонията по откриването на Пилон „Рожен“, очакваме между 70 000 и 100 000 души.

Най-голямата българска музикална звезда се присъедини към всички българи у нас и по света, които подкрепят създаването на монумент на българското знаме, защото, както казват професионалисти от екипа й: „За нея единствено бъдещето е от значение!“, заями кметът на Смолян Николай Мелемов.

111-метровият пилон на Роженските поляни в Родопите ще извиси българското знаме на рекордна световна надморска височина от 1430 м. Флагът също се е с оргромни размери – 1 дка. В основата ще има капсула на времето с послания към следващите поколения.

Проектът е на Фондация „Наследство в бъдещето“ и за реализирането му се набират дарения от българи в страната и чужбина.

Коментари