Архитект Борислав Игнатов е проектант с дългогодишен международен опит в градоустройството, архитектурата и управлението на сложни процеси, изискващи експертни знания, внимание и отговорност.
Игнатов е роден през 1972-ра година. Завършил е архитектура в Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия в София през 1995-та година със специалност Градоустройство. Започва самостоятелна работа същата година като архитект на свободна практика.
През 2011-та временно живее в Сиатъл, САЩ и Хонг Конг, Китай във връзка с разработван проект за голяма крайбрежна търговска зона в Шънджън. Арх. Игнатов е носител на множество професионални награди: Голямата на награда на Съюза на архитектите в България – двукратно през 2010-та и 2012-та години.

 

Кой е най-тежкият проблем на София, който екипът на Фандъкова не може да разреши?

Проблемът не е един, те са много и се вижда, че през последните години, цяло десетилетие, някои проблеми всъщност се задълбочават, вместо да бъдат решени веднъж за винаги. Но най-сериозните проблеми и най-належащи са мръсният въздух, презастрояването и трафикът. Тези три проблема са изключително свързани един с друг. Те са както въпрос на правилни стратегии, така и на градоустройство.

В тази връзка ние ги разглеждаме цялостно. С моята експертиза и опитност виждам, че те могат да бъдат разрешени едновременно и бързо, тъй като съм го виждал по много други столици, не само европейски, които работят на една много по-голяма скорост, отколкото София. Ние искаме да представим експертни, добри решения на нова, висока скорост, така че те да се случват бързо и да имат ефект за всички. Никой няма време да чака с години или десетилетия. Всеки от нас има правото на една хубава градска среда, на добро управление и да гони своите мечти в този град, вместо да се занимава с неуредици и спънки.

Видно е с просто око, че в София не се мисли достатъчно за качеството на живот на хората – няма тротоари, детски площадки, въздухът е мръсен. Има ли достатъчно пари София да бъдат разрешени всички тези въпроси или нашите пари се харчат лошо?

По анализите, които сме направили, сме убедени, че с този бюджет на София могат да се постигнат много повече неща, отколкото в момента. Това, разбира се, зависи от едно оптимално управление на ресурсите, на паричните средства, прозрачност в обществените поръчки. На първо място, най-важна е дигитализацията на Столична община и връзката й с гражданите.

Ние в стратегическата сфера „Дигитална столица” представихме нашата програма. Там показахме как за една година, с 1% от бюджета, ще постигнем тотална дигитализация на работата и връзка с гражданите, чрез SofiaID. Това ще бъде приложение, което всеки ще може да има на своя телефон или компютър, където цялата негова информация ще бъде съхранявана сигурно и с един клик той ще може да извършва услуги, които в момента разкарват хората от гише на гише. По този начин ще освободим един огромен резерв и ще облекчим хората както от губене на време, така и общината – в губене на пари, които ще можем да насочим в други неща.

Дигитализацията е ключова, за да можем да провеждаме прозрачни обществени поръчки и в тях фирмите, които участват ще имат сигурност, че няма никакви скрити условия, уговорки, за да привлечем, колкото се може повече конкуренция. Добрата конкуренция и прозрачните конкурси са гарант за добър резултат, за най-добра цена и най-добро качество. Това е европейската практика. Ние искаме да направим точно това в София. Искаме София да бъде европейска столица по всички правила.

Колко по-малък е бюджетът на София, спрямо градове като Брюксел и Барселона, които имат съотносимо население?

Правили сме сравнения с доста от водещите градове в Европа. Брюксел е подобен на София и е столичен град. Неговият бюджет е практически идентичен с този на София. Той е 830 млн. евро или 1,7 млрд. лева, както е в София. Но там градската среда е в пъти по-добра, а стандартът на живот е в пъти по-висок от този в София. Това означава, че нещата тук могат да бъдат оптимизирани многократно. Бюджетът на Барселона е по-голям – 2,6 млрд. евро, но там също нещата са на качествено друго ниво. Въпреки че не е столица на Испания, Барселона е един наистина пример за всичко – като се започне от архитектурата, туризма и др. Ние се стремим към добрите примери и за щастие в Европа са концентрирани може би най-добрите примери от целия свят. Затова искаме София да бъде европейска столица – да бъде прозрачно управлявана, да се движи бързо. Нашият шанс, като народ и като хора, е да бъдем иновативни, да се движим с темпото на другите, иначе сме обречени на вечно изоставане и в крайна сметка – на много по-нисък стандарт.

Преди около месец беше пусната обществената поръчка за боклука и сметоизвозването в столицата. Тя разбуни духовете. Какъв точно е проблемът там?

Големият проблем е, че тази поръчка се пуска точно преди местните избори. Целият график е така направен, че нейното подписване е възможно преди местните избори, ако няма обжалвания. Това е голям риск и изглежда като разпределяне на едни бизнеси преди местните с избори, с цел осигуряване на застраховка на тези бизнеси, които явно са близки със сега управляващите града.

Големият проблем е, че ако тази обществена поръчка бъде подписана, нейният срок е за пет години (по-дълъг от следващия мандат), това значи да се бетонират едни грешни практики в София и сметосъбирането да продължи по същия начин, както досега. При него има няколко основни проблема. Първо – такса смет не се определя правилно – тя се изчислява спрямо данъчната оценка на имота, но това няма никаква връзка с това колко боклук се генерира от този имот.

Това не е справедливо, затова нашата програма показва единственият правилен начин, който е съгласуване с европейските директиви – таксата за боклука да бъде определяна спрямо обема боклук, който се генерира от съответния имот. Това е единственият справедлив начин, който ще доведе и до рециклиране. Това е вторият проблем – ако сегашната обществена поръчка бъде подписана, ще се продължи с тези сиви казани, в които всичко се изхвърля заедно и след това отпадъците не могат да бъдат сепарирани. Според европейските директиви, ние трябва да достигнем 50% рециклиране до няколко години и 70% до 10г.

Ако това продължи по същия начин, на нас ще ни бъдат наложени нови глоби и санкции от ЕС. Смятам, че е абсолютно прибързано това да бъде правено в момента. Оправданието е, че процедурите били много дълги и тромави, и предишният път отнели една година, затова сега бързат, въпреки че срокът за преподписване е 2020г. а не сега.

Бездомните кучета са един от ярките проблеми в столицата, особено в крайните квартали като Витоша, например. Редовно идват новини за тежко наранени деца и възрастни хора. Какво бихте направили вие по този въпрос?

Този проблем е много важен и показва цялостната ни култура като общество и отношението ни и към животните, и към хората. Смятам, че е недопустимо през 21 век, в европейска столица, да се занимаваме с бездомни кучете с години наред.

Правилният подход, и ние го представихме в нашата програма, е този проблем с животните да бъде решен при източника. Източникът на проблема, за съжаление, са хората, които си вземат домашно животно и след време го изхвърлят на улицата, и то е принудено в такива условия да се спасява, както намери.

Решението е контролът при регистриране на животните. В момента регистрацията на животни е много ниска – може би 10-15%. Това трябва да се поднови и да се изисква от хората да имат чипове, за да може когато едно животно на улицата и бъде хванато, да му се провери чипът и да се види кой е виновен. Естествено, на виновните трябва да се налагат сериозни глоби, за да може с тези средства да се погрижим за животните.

Другата правилна политика е приютите да бъдат приведени към европейските норми и там нещата да се случват на друга скорост, вместо животните да стоят с месеци заключени. Има ги европейските практики, ние ще ги приложим и те ще дадат резултат.

В Брюксел, например, няма бездомни кучета и хората се грижат за тях.

Пожелаваме Ви да спечелите изборите, но в случай, че не достигнете до балотаж, възможно ли е в София да бъде последван премиерът на Истанбул и всички кандидати извън балотажа да подкрепят алтернативния на статуквото кандидат?

Аз лично се възхищавам от това, което се случи в Истанбул. Това е наистина страхотно за целия свят и даде вдъхновение на много хора, че нещата могат да стават по справедлив начин, когато хората изразят своята воля и я изразят категорично. Наистина смятам, че София е в позицията на Истанбул в голяма степен. Има една голяма маса хора, които искат промяна, искат истинска алтернатива на нещо, което се превърна в статукво през последното десетилетие и искат по-бърза скорост за развитие на нещата.

В този дух, смятам, че хората би трябвало, ако се стигне до балотаж между кандидат на статуквото и кандидат на алтернативата, какъвто съм аз, да ни подкрепят като алтернатива на всичко досега.

Пред последните седмици се проведоха няколко протеста срещу кандидата за главен прокурор Иван Гешев. Вие бяхте на протеста тази седмица. Заставате ли зад протестите?

Определено смятам, че истинските резултати и качества се доказват в честно и открито състезание, където се сравняват идеи, възгледи, качества на кандидатите. В този дух смятам, че е недопустимо да се провежда състезание с един кандидат за главен прокурор. Това е една изключително важна длъжност и независимо какъв е кандидатът – колко е можещ, с какъв опит е, колко е доблестен – когато е само един, това буди съмнение. Смятам, че е правилно тази процедура да бъде спряна и да се отвори вратата, така че да се кандидат още хора, които да докажат своите качества.

Аз не изключвам г-н Гешев да бъде победител в едно открито състезание, но съм против да няма състезание, така че нека да има. Това е изключително важно. Това ще покаже, че нашата държава е съвременна, демократична и диалогична. След като има толкова голямо напрежение и толкова много хора излизат на протест, не виждам защо трябва да се упорства и тази кандидатура да бъде единствена. Какво пречи да бъде отворена вратата и за други кандидати? Нека да се състезават, нека да покажат качества.

България има нужда от най-доброто на всяка една позиция. Затова истинското решение са отворени, честни и прозрачни конкурси и от това всички ще спечелят.

предишна статияДен в памет на загиналите мотористи
следваща статияЖивеем в проруска среда, но ни влече към Европа…