Начало Водещи Бойна техника, по-високи заплати и ограда на границата: Близо 6 млрд. лв....

Бойна техника, по-високи заплати и ограда на границата: Близо 6 млрд. лв. дава държавата за сигурност догодина

263
ДАНС

Дебатите в парламента за вота на недоверие към правителството в сектор „Сигурност“ съвпадат с разкрития за бюджетните разчети за следващата година. Тези разчети показват, че правителството е отделило най-голяма сума до момента за силовите министерства и специалните служби.

Общата сума за Министерството на отбраната, МВР и специалните служби достига близо 6 млрд. лв., което е рекордна сума.

Например, за вперви път предвиденият бюджет за отбрана ще бъде 2 процента от Брутния вътрешен продукт.

Докладът към бюджета за следващата година показва, че сумата за сигурността е с 0.5% повече от референтния процент. През 2025 г. планираният процент е до 2.00% от БВП, а през 2026 г. – 2.23% от БВП, с което се изпълнява Националният план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП на Република България до 2024 г., одобрен през 2018 година.

Осигурени са средства за поддържане и модернизация на националните отбранителни способности и способности, свързани с колективната отбрана.

Например, са предвидени 161 млн. лв. за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС.

Относно придобиването на новите американски изтребители F-16, са заделени близо 160 млн. лв. – 74,0 млн. лв. за съпътстващи разходи по придобиването на новия тип боен самолет и 82,3 млн. лв. за съпътстващи разходи, включително транспортиране на машините.

За закупуване на бойни машини за изграждането на батальонни бойни групи са предвидени 546,0 млн. лв.

Общо, в системата на сигурността е предвидено 10-процентово увеличение на заплатите.

Разходите за персонал в МВР се увеличават с 367,3 млн. лв. за заплати и компенсации. Допълнително, 50 млн. лв. са заделени за изграждане на радио-локационна система за детекция и класификация на ниско летящи обекти.

За ремонт и поддръжка на оградата на границата са предвидени 7 млн. лв.

Бюджетът на МВР за следващата година ще набъбне до 2.8 млрд. лв., срещу 2.4 млрд. от предходната година. От тези средства близо 2.5 млрд. ще отидат за заплати и издръжка на персонала като цяло.

Специалните служби – ДАНС, ДАР, ДАТО и НСО, също получават повече пари за издръжка на персонала.

ДАНС и другите служби в сферата на сигурността получават повече средства. Например, парите за контраразузнаването са 177 млн. лв., в сравнение с 164 млн. лв. от миналата година. Бюджетът на НСО се увеличава от 53.4 млн. лв. на 53.6 млн. лв.

Държавна агенция „Разузнаване“ и службата за подслушвания – ДАТО, получават с близо 2 млн. лв. повече от миналата година, съответно малко над 50 млн. лв. и 85 млн. лв.

Впечатлява, че въпреки повишените средства в областта на сигурността, не са предвидени никакви реформи. В този смисъл реформите в службите очевидно няма да се случат и е от особено значение контролът на парламента върху това как парите се усвояват.