Начало България Бойна машина събра погледите в центъра на София

Бойна машина събра погледите в центъра на София

957
Сподели
машина

Любители на военните технологии имат възможността да се запознаят със способностите на бойната машина Patria AMV 8×8. Жителите и гостите на София могат да направят това днес на пл. „Ал. Батенберг“, където машината е изложена и да я разгледат отвън и отвътре.

За машината финландските производители от Patria разказват, че тя е изключително полезна, защото лесно може да се модифицира от бойна машина за пехотата в бронетранспортьор, командно-щабна машина, минохвъргачка, санитарна, ремонтна машина и други.

„Patria AMV 8×8 е доказала своите способности в областта на мобилността, защитата на личния състав и огневата способност да поразява цели. Бойната машина е използвана в реални бойни действия в Афганистан и Чад“, разказва Янне Реколайнен, вицепрезидент „ключови клиенти“ на финландската компания.

Машината е оборудвана с 30-милиметрова оръжейна система и има възможността да плава без предварителна подготовка, защото е амфибия.

„Бойната машина е предназначена за бойни действия, но също може да се използва в помощ на населението при бедствия, аварии и катастрофи. Способността да плава без предварителна подготовка ѝ дава възможност да бъде използвана при наводнения. Може да се носи и голям полезен товар и да оказва помощ на населението“, смята вицепрезидентът на Patria.

Към момента машината се използва в 7 държави – Швеция, Финландия, Полша, Словения, Хърватска, Южноафриканската република и Обединените арабски емирства.

От финландската компания смятат, че машината е добро решение за модернизация на Българската армия и предлагат местно производство.

„Имаме огромен опит в трансфер на технологии, което означава точно това – местно производство, изнасяне на производството в държавата.

В четири от тези седем държави избраха именно това – да се произвеждат машините им локално, а не просто да ги купят. Ние ще направим именно такова предложение на българската държава, да се произвежда машината тук.

Освен работните места, ще се развие отбранителната индустрия, а крайният продукт България ще може да го изнася за чужди държави като български“, разказа още вицепрезидентът Янне Реколайнен.

Коментари