летният сезон

В началото на миналото десетилетие, еврозоната беше изправена пред голям проблем. Много от европейските граждани смятаха, че плащат несправедливо за грешките на Гърция.

С отшумяването на първата вълна от коронавирус, идва ред на гръцкия народ да се чувства ощетен.

Справи се добре с пандемията

Страната бе сред отличничките в овладяването на пандемията сред държавите от Европейския съюз, благодарение на правилните решения на правителството. В страната има едва 185 регистрирани смъртни случаи при население от 10,7 млн. души – или 17 починали на 1 милион население. Испания и Италия имат съответно 578 и 560 смъртни случаи на милион.

Свиване на икономиката

И все пак гръцката икономика пострада също толкова, колкото и останалите в ЕС. Европейската комисия предполага, че БВП на Гърция ще се свие с 9,7% тази година, а на Италия с 9,5% и Испания – 9,4%. Очаква се обаче гръцката икономика да се възстанови по-бързо, в сравнение с Италия и Испания.

Големият спад в приходите тази година се дължи на факта, че страната е силно зависима от туристическия си сектор. А очакванията за този сезон не са особено обнадеждаващи.

Зависимост от туризма

Правителството обаче смята, че доброто овладяване на коронавирусната инфекция ще бъде още по-добра реклама за страната като безопасна туристическа дестинация.

Успехът на летния сезон обаче зависи много и от положението в другите държави. Увеличените случаи на Балканите принуди Гърция да отложи „отварянето си” с още няколко дни, освен за България. Някои от летищата в страната вече са отворени, но оказва се, полети няма.

Правителството предприе и доста скъпи спасителни мерки, включително заеми за малките и средните предприятия, въведени бяха и мерки за подпомагане на бизнеса и работниците. Мицотакис се надява, че това ще ускори връщането към нормалността.

Репутацията ѝ се подобрява

Освен това, репутацията на страната се подобрява. Една от причините да няма инвестиции в Гърция бяха очакванията, че страната ще се справи по-зле от другите. Но скептицизмът вече започва да избледнява. Миналата година индексът на борсата в Атина беше най-добрият в света – знак за нарастващо доверие в реформаторската администрация на Мицотакис.

Сега доходността по 10-годишни облигации на Гърция е по-ниска от тази на Италия, отчасти благодарение на решението на Европейската централна банка да включи дълга на страната в своята програма за количествено облекчение.

Гърция все още има сериозни проблеми. Съотношението на държавния дълг към БВП е най-високото в еврозоната и е сред най-високите в света.  Тазгодишната рецесия и увеличените разходи ще допринесат за влошаване на ситуация.

Финансовата система на страната бавно се подобрява благодарение на стартирането на Project Hercules – програма за държавните гаранции. Но делът на лошите кредити все още е 40,6% от общото кредитиране през декември. Въпреки че дългогодишната икономическа криза гарантира, че оцелелите компании са устойчиви, Covid-19 ще доведе до повече фалити, увеличавайки неволите на кредиторите.

Гърция не е сама

И все пак, този път Гърция не е сама. Дългът ще се увеличи сред всички държави в еврозоната, както и необслужваните заеми.

Затова Европа започна да измисля по-креативни решения. Те включват мащабната схема на ЕЦБ за закупуване на активи и предложената от ЕС програма за възстановяване в размер на 750 милиарда евро (845 милиарда долара), съставена от заеми и безвъзмездни средства за подпомагане на най-засегнатите страни.

Усещането, че гръцките активи са на дъното в еврозоната изчезна, но в несигурният свят, в който живеем, ще бъде много трудно Атина да остане изолиране от всички останали проблеми.