коронавируса Ухан

Австрийските власти бяха първите в Европа, които обявиха планове за постепенно премахване на ограничителните мерки, свързани с кризата Covid-19. Не е ясно кой друг може да последва примера на Австрия, но е очевидно, че връщането към нормалното ще бъде трудно, коментира Би Би Си.

Експертите вече започнаха да прогнозират как ще изглеждат нещата когато се удаде коронавирусът да бъде обуздан и кои държави ще бъдат първите, които ще излязат от икономическата рецесия.

Пандемията Covid-19 добави безпрецедентно висок елемент на непредсказуемост на световната икономика. Държавите се опитват да се борят с инфекцията, като предприемат най-сериозните мерки, включително финансовата намеса, в опит да стабилизират пазарите.

Въпреки че победата над вируса все още не е видима и приоритетът е да се решат належащи здравословни проблеми и да се поддържа поне някакъв вид икономическа стабилност, експертите вече се опитват да погледнат в бъдещето и да разберат кои страни ще бъдат първите, които ще рестартират икономиките си.

За да разберем по-добре техните прогнози, се обърнахме към Индекса за икономическа сигурност-2019 , съставен от застрахователната компания FM Global.

Индексът класира 130 държави за жизнеспособност на техния бизнес климат и способност за възстановяване. Оценките се основават на фактори като политическа стабилност, успех на корпоративното управление, условия за възникване на рискове, сложни логистични механизми на търговските вериги и прозрачност на бизнес средата.

Сравнявайки рейтинга на дадена държава с нейния първоначален отговор на пандемията, ние идентифицирахме държави, за които има голяма вероятност да запазят стабилност и икономическа устойчивост по време на кризата.

След това разговаряхме с жители на тези страни и експерти, за да разберем как се справят със ситуацията и какво очакват от близкото бъдеще.

Дания

Страната е на второ място в индекса с високи оценки за контрол върху системата за доставки и ниска корупция в правителството.

В началото на кризата правителството на страната действа решително, като бързо въвежда социалната дистанция, закрива училищата и средните частни предприятия на 11 март и забранява влизането за всички чужденци на 14 март, въпреки факта, че там има само няколко случая на коронавирусна инфекция.

Подобни мерки вече са доказали своята ефективност. „В сравнение с миналата година честотата на конвенционалния грип е спаднала със 70%, което може да се разглежда като добър показател за ефективността на стъпките, предприети от правителството“, казва Расмус Кристиансен, управляващ партньор в туристическата агенция Pissup Tours.

„Отначало бях скептично настроен, но след като видях колко държави минават по същия път, сега мисля, че нашето правителство е направило всичко както трябва.“

Датчаните са свикнали да се доверяват на властите си и винаги са готови да се сплотят около общата кауза – и това повишава ефективността на предприетите мерки.

„Сега датските медии и социални мрежи имат нова модна дума – samfundssind (която грубо може да се преведе като„ гражданско чувство “или„ граждански дълг “), а повечето датчани изпитват морално задължение към обществото, което означава, че нещо трябва да се жертва за здравето на цялото общество“, казва Кристиансен.

„Никой не иска да бъде обвинен в действия, които застрашават живота на по-старото поколение, само защото той не е в състояние да изостави обичайните си удобства.“

Това обаче не означава, че всичко вървеше гладко. Да речем, приходите на Кристиансен от туризъм спаднаха. И въпреки че той говори с благодарност за финансовата помощ на държавата (включително частичното обезщетяване на заплатите на работниците), правилата за тази помощ и нейното прилагане все още не са напълно разработени, което вече доведе до уволнения и несигурност.

Въпреки това мерките на датското правителство (например изплащането на 90% от заплатите на работници на час и 75% на тези на заплата) вече са признати за модел за останалия свят. Тези мерки изглежда замразяват икономиката до по-добри времена.

Датският модел обаче не е евтин, може да струва на страната до 13% от БВП.

Освен това датчаните разбират, че това е глобална криза и устойчивостта на икономиката им, без съмнение, зависи от това как останалият свят ще се справи с кризата и как ще се спазват принципите на свободната търговия.

„Дания може да успее да спечели относително предимство, като избегне по-сериозни последици“, казва Кристиансен.

В действителност, според Bloomberg, страната говори за облекчаване на някои ограничения вече до Великден – разбира се, това ще зависи от това колко успешно се проверява допълнително пандемията.

„Дания има добре развита фармацевтична индустрия, което може да бъде предимство, казва Кристиансен.„ Въпреки това няма да се гордея със своята страна, ако започнем да печелим от бедствията на други страни. “

Сингапур

Рейтингът на Сингапур (21-о място в индекса за икономическа сигурност) е доста висок поради силната икономика, ниските политически рискове, отличната инфраструктура и ниското ниво на корупция.

Тази страна също бързо въведе мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, кривата на разпространението тук е една от най-гладките в света.

„Ние се доверяваме на нашето правителство, всяка стъпка в кризата е доста прозрачна,“ казва местната жителка Констанс Тан, анализатор на данни в Konigle. „Като правило, когато правителството въведе някои мерки, ние ги спазваме.“

Има обаче и такива, които нарушават правилата за самоизолация. На тях им вземат паспортите и пропуските за работа.

„Но като цяло ние работим заедно, не е нужно да се притесняваме, че ще назреят бунтове в обществото или че хората ще започнат да умират на улиците или че ще има дестабилизация в икономиката“, каза Тан.

Сингапур е малка страна и изходът от кризата ще зависи от възстановяването на световната икономика, но хората й вярват в щастливо бъдеще за своята нация.

„Подобно на други хора, вярвам, че преживяйки тази криза, ние ще станем по-силни,“ каза сингапурецът Джъстин Фонг. „И със сигурност това ще доведе до въвеждането на нови технологии, които ще отворят нови перспективи за сингапурците.“

Много компании бързо се адаптираха към новите условия, като уредиха работа за служителите си от дома. И правителството пусна мобилното приложение Trace Together , което помага да се проследи разпространението на вируса. Много сингапурци го изтеглиха на своите смартфони.

Съединените щати

За да отрази по-точно широкото географско покритие на тази страна, индексът я раздели на западни, централни и източни региони и като цяло и трите заемат доста високи позиции в класацията (съответно 9-то, 11-то и 22-ро място).

Оказа се особено трудно да се ограничи разпространението на вируса в градове като Ню Йорк. Коефициентът на безработица вече показва рекордни числа (в края на март – 6,6 милиона души) – главно поради факта, че в повече от половината от щатите всичко е затворено, включително ресторанти и търговски обекти, както и други бизнеси, които разчитат на клиентите, които влизат от улицата.

Но американските власти бързо предприеха стимулиращи мерки за стабилизиране на икономиката (пакет от помощ за 2 трилиона долара) и въведоха социално дистанциране, което очевидно имаше определен ефект. В крайна сметка това трябва да смекчи последиците от пандемията и да позволи по-бързо възстановяване на нормалния икономически живот.

Експертите Goldman Sachs и Morgan Stanley прогнозират V-образно развитие в икономиката – първо рязък спад, а след това много бързо възстановяване през втората половина на годината.

Консултантите от McKinsey са по-сдържани, но все пак оптимистични.

Състоянието на американската икономика е важно за всички останали страни, тъй като представлява почти една четвърт от световния БВП , така че възстановяването на глобалната икономика зависи до голяма степен от това как САЩ се справят с това.

„Най-общо казано американската икономика е в по-добра позиция да се възстанови от сериозни кризи (…) в сравнение с икономиките на други страни. Населението тук е средно по-младо и по-мобилно, отколкото в останалия свят, ограниченията на пазара на труда обикновено са малки , което помага за бързото преразпределение на труда „, каза Ерик Симс, професор по икономика в частния университет Нотр Дам (САЩ).

„В по-кратък срок можем да кажем, че Федералният резерв на САЩ и Английската банка (които все още не са прибягнали до политика на отрицателни дисконтови ставки) имат малко повече маневрени възможности от централните банки на други страни – да речем, ЕЦБ или Банката на Япония. „

За да ускори връщането си към нормалното състояние, администрацията на президента на САЩ предложи да се раздели страната на райони, като се отделят по-слабо засегнатите от вируса и готови за по-бързо възстановяване на икономическата активност.

„Считам, че тези мерки са от голямо значение за създаването на необходимите условия за мощно възстановяване“, казва Питър Ърл, научен сътрудник в Американския институт за икономически изследвания, нестопански изследователски аналитичен център.

„Нуждаем се от възможно най-свободно движение на пари, стоки, услуги, резерви на труда и идеи – не само в рамките на страната, но в целия свят“, подчертава той.

Липсата на универсална здравна система в САЩ вече беше критикувана в дните на кризата и този проблем ще бъде решен, ако страната иска да стане по-защитена от подобни пандемии в бъдеще.

„Мисля, че в крайна сметка целият свят (включително Съединените щати) ще излезе от тази криза по-силен. Но всичко зависи от това какви уроци ще научим“, подчертава Майкъл Мерил, икономист и историк на развитието на пазара на труда от училището по мениджмънт на трудовите отношения Рутгерс (САЩ).

„Ще трябва да инвестираме в нови форми на обществено здраве и да създадем устойчив модел на социална защита и институционална жизнеспособност, ако искаме да се върнем към обществото, в което живяхме преди месец“.

Руанда

Благодарение на неотдавнашния напредък в корпоративното управление, Руанда значително подобри позицията си в индекса през последните години, като скочи с цели 35 стъпки и стана 77-та в класацията на най-устойчивите икономики в света (заема четвърто място сред африканските страни).

Но най-важното е, че Руанда има безценен опит в борбата с подобен и още по-смъртоносен вирус – страната успя да предотврати разпространението на Ебола през 2019 г., когато в съседната Демократична република Конго имаше огнище на това заболяване.

Универсалната здравна система, измерванията на температурата на граничните пунктове, използването на дронове за доставка на лекарства – изглежда, че Руанда е добре подготвена за поддържане на стабилността по време на кризата, особено в сравнение със съседите в региона.

„Много международни студенти като мен останаха тук, защото сме сигурни, че правителството на Руанда ще се справи със ситуацията много по-добре от нашите страни”, казва Гарнет Ахиенг, служител по дигитално съдържание в Baobab Consulting и студент в Университета за управление в Африка в Кигали, самият той от Кения.

„Чуждестранните студенти имат само една причина за безпокойство – не се притесняваме за себе си, а за семейства и роднини, живеещи в родината ни, в други африкански страни.“

Сред страните от Африка на юг от Сахара, Руанда беше първата, която въведе пълна карантина. Те доставят безплатна храна на най-уязвимите руанди, които се оказват в изолация.

Въпреки че се очаква туристическата индустрия да пострада значително (Руанда е популярно място за международни конференции и изложби), Гарнет Ачиенг се надява, че страната ще има сравнително малко жертви на вируса, което ще помогне бързо да се върне към нормалното.

Нова Зеландия

В споменатия индекс Нова Зеландия е на 12-то място с особено високи оценки в областта на корпоративното управление и обществените поръчки.

Властите на тази страна също бързо реагираха на пандемията, като затвориха границите за чужденците на 19 март и забраниха работата на предприятията от вторични отрасли на икономическа дейност на 25 март.

„Като островна държава е по-лесно да контролираме границите, откъдето идва заразата. Така че затварянето на границите има смисъл“, казва жителят на Оукланд Шамубил Икуб, икономист от Sense Partners, консултант. „В сравнение с други страни реакцията на Нова Зеландия беше смела. и решителни. „

И строгите мерки вече дават плод: ако бъдат спазени през следващите няколко седмици, инфекцията ще бъде изкоренена и страната, както е отбелязано в информация на вестник „Гардиън“ , ще бъде една от първите, които ще се завърнат успешно към нормалния си живот.

Износът и туризмът са основните компоненти на икономиката на тази страна, така че Нова Зеландия ще трябва да се изправи пред определени трудности в близко бъдеще. Но това не е задължително лошо.

„Докато сме изолирани, ще имаме време да се преконфигурираме“, каза Рон Бул, жител на град Дюнидин, директор по разработване на учебни програми в най-стария политехнически университет в Отаг в страната. „И без това вече сме обезпокоихме от въздействието на неорганизирания туризъм върху околната среда, а сегашната ситуация ще ни даде време да разсъждаваме какво е по-важно за нас – доларите на туристите или нашата природа.“

Като цяло страната има отлични шансове за стабилно икономическо възстановяване – държавният дълг е малък, възможно е икономиката да бъде наситена с предлагане на пари и да се поддържат ниски лихви.

„Най-важното е, че Нова Зеландия остава страна със сравнително високо ниво на доверие във властите“, каза Шамубил Икуб. „Това е добра основа за възстановяване, след като здравеопазването и икономиката ни преживеят най-големия шок от много поколения. “

Бул е съгласен, че страната вероятно ще излезе от кризата по-силна, отколкото преди: „Както в голямо семейство, живеещо в една и съща къща, всички знаят всичко за себе си перфектно, така че сега трябва да седнем с цялото си новозеландско семейство и да решим кои искаме да бъдем. И да вземем решения, които ще ни направят по-силни и по-добри.