Начало Анализ Берлускони пак протяга ръка към властта

Берлускони пак протяга ръка към властта

1140
Сподели
Силвио Берлускони

Пазарът Баларо в Палермо на остров Сицилия предлага всичко, което човек би могъл да очаква в един южноиталиански крайбрежен град: прясна риба, плодове и зеленчуци. Тук обаче не всичко е италианско: около щандовете има африкански фризьорски салони и арабски ресторанти, както и забрадени жени, които продават ориенталски подправки.

Католическият пастор Енцо Волпе познава почти всички хора на пазара – както местните, така и мигрантите. Преди 30 години неговата църква „Св. Киара“ първа в Италия отвори вратите си за чужденците и техните деца. По онова време в Сицилия пристигаха предимно сезонни работници от Бангладеш. Днес на острова идват най-вече млади мъже от африканските държави, разположени южно от Сахара.

„Тонът в предизборната кампания за парламентарните избори на 4 март е твърде суров“, казва пастор Волпе. „Притеснява ме това, че както левите, така и десните инструментализират миграцията, за да печелят гласове“, казва той. Според него, политиците би трябвало да възприемат мигрантите като ресурс вместо като заплаха. „След насилието, което преживяхме в Мачерата, рискуваме да се концентрираме твърде много над проблемите, свързани с интеграцията и расизма, и да забравим онова, което ни свързва, да забравим съвместния живот с тези хора.“ Пасторът има предвид нападението срещу група тъмнокожи отпреди три седмици, извършено от десен екстремист в италианското градче Мачерата. Шестима мигранти бяха тежко ранени.

Силвио Берлускони, медиен магнат и вече четири пъти премиер на Италия, няма право да се кандидатира за изборите – тъй като е съден заради укриване на данъци. Въпреки това той остана председател на основаната от него партия „Форца Италия“, която той рекламира усилено през последните седмици. След стрелбата в Мачерата той се появи в една от своите телевизии и нарече нелегално пристигналите мигранти в Италия „социална бомба със закъснител, която може да избухне по всяко време“. Освен това обеща на зрителите да бъдат екстрадирани 600 000 мигранти, в случай че неговият алианс, в който освен „Форца Италия“ („Напред Италия“) влизат още „Братя италианци“ (Fratelli d’Italia) и крайнодясната „Северна лига“( Lega Nord“), успее да спечели властта. Малко след телевизионната изява на Берлускони допитванията отчетоха леко повишаване на преднината на алианса.

„Ако човек следи предизборната битка по телевизиите, ще си помисли, че Италия няма други проблеми, освен чужденците“, казва Сюлейман Бангура. 25-годишният мъж от Гвинея е пристигнал в Палермо през август 2017. В момента учи италиански език в едно езиково училище, създадено от доброволци. „Някои кандидати злоупотребяват с темата „миграция“, за да печелят гласове. Това ме тревожи“, казва Бангура.

Ада Теренги застава твърдо зад миграционната политика на Силвио Берлускони. Тя участва за първи път в битката за място в италианския парламент и иска да спечели своя избирателен окръг – град Палермо – за „Форца Италия“. „Не водим кампания срещу мигрантите, точно обратното!“, казва Теренги. Според нея, повечето нелегални мигранти всъщност се чувствали нещастни в Италия и искали да се върнат по родните си места. Затова било правилно да се залага на екстрадиране и силен граничен контрол.

Според Ада Теренги, завръщането на Берлускони на италианската политическа сцена се дължи на неговия успех като бизнесмен. „Политиката на строги икономии, водена от сегашното лявоцентристко правителство, силно засегна много италианци без да доведе до очаквания успех. Въпреки дългия период на лишения държавният бюджет все още не е саниран“, твърди кандидат-депутатката. „В миналото Берлускони многократно е доказвал своите умения. Ние в Сицилия, а и в другите краища на страната, залагаме на него заради целеустремеността му и страстта, с която се отдава на политиката“, допълва тя.

Дясноцентристкият алианс на Берлускони вече спечели местните избори в Сицилия през ноември 2017. Те бяха смятани за тест преди парламентарните избори, които ще се проведат на 4 март.

„Многобройните афери на Берлускони също се дължат на неговия успех като бизнесмен“, твърди кандидатката от неговата партия. Преди години предполагаемата връзка на Берлускони с малолетна проститутка го изпрати на съд. „Жените търсят близост с него, тъй като той разполага с голяма власт. Неговият успех е просто впечатляващ, а със своите умения той може да направи още много неща за Италия „, казва Теренги.

Обратно към пазара Баларо в Палермо. В късните часове на деня, когато търговците на риба и зеленчуци вече са прибрали стоките си, пазарният площад се превръща в сцена на нелегални сделки. Тук се продават наркотици, фалшификати на маркови продукти и контрабандна стока. Твърди се, че в това е замесена и сицилианската мафия. „Преди 40 години Палермо беше световната столица на мафията“, казва кметът на града Леолука Орландо. Неговото работно място е само на две пресечки от пазара. „Мафията още я има, но тя загуби много от предишното си влияние“, казва той.

Орландо, който управлява града с малки прекъсвания от 1985 насам, цял живот се е борил срещу организираната престъпност. „Не казвам, че Берлускони е мафиот, но неговият политически стил на 42119003практика обслужва мафията.“ Според кмета, криминалните групировки извличат ползи от поведението на Берлускони – от склонността му за бързи сделки и незачитането на традиционните държавни структури.

Силвио Берлускони обаче е популярен сред търговците на пазара Баларо. „Когато Силвио управляваше, всичко беше по-добре. При него имаше повече работа“, казва един от тях. „Берлускони може да ни спаси. Със сигурност ще гласувам за него. Който има достатъчно, краде по-малко, ако разбирате какво имам предвид“, казва друг. Онези от търговците, които са обзети от разочарование, се броят на пръсти. „Няма значение за коя партия ще гласуваме. Нищо няма да се промени“, казва един от тях.

Без значение какъв ще е изходът от тези парламентарни избори: пастор Енцо Волпе ще продължи да защитава мултинационалния характер на своя квартал. „Нашите християнски ценности не ни позволяват да дискриминираме и изключваме хората. Призовавам политиците да дадат шанс на всички хора тук.“

–––––––––-

Анализ на италианския журналист Дорис Пунди

Коментари