Начало Водещи Белият дом осъди Илон Мъск за „антисемитска и расистка омраза“. Големите рекламодатели...

Белият дом осъди Илон Мъск за „антисемитска и расистка омраза“. Големите рекламодатели напускат Екс

584
Илон Мъск
На снимката: Илон Мъск

Най-големите рекламодатели в социалната мрежа Екс (доскоро Туитър) спряха рекламите в платформата поради антисемитски публикации, съобщава Hollywood Reporter, цитирани от „Свободна Европа“.

Причината е подкрепата на собственика на социалната мрежа Илон Мъск на антисемитски изявления. Едно от тях, говорителят на Белия дом Андрю Бейтс, нарече „отвратителна пропаганда на антисемитска и расистка омраза“.

„Вие казахте самата истина“, е отговорил Мъск в сряда на друг потребител, който е написал, че еврейският народ насърчава „омразата срещу белите“.

Новината идва на фона на зачестилите прояви на антисемитизъм, провокирани от войната между Израел и организацията Хамас в Ивицата Газа. Хамас е обявена от ЕС, САЩ и други страни за терористична.

„Неприемливо е да се повтарят отвратителните лъжи, които стоят зад най-фаталния акт на антисемитизъм в американската история, месец след най-смъртоносния ден за еврейския народ след Холокоста“, каза Бейтс в отговор на публикацията на Мъск.

На 7 октомври екстремистката групировка Хамас извърши масирано нападение срещу Израел, уби 1200 души и взе за заложници повече от 200. Последваха пълномащабни военни действия на израелската армия в Ивицата Газа.

Сред компаниите, спрели да рекламират в Екс, са Disney, Apple, IBM, Warner Bros, Discovery, Paramount, Sony Pictures и Lionsgate.

Преди това организацията с нестопанска цел Media Matters for America публикува изследване, в което установява, че реклами от няколко големи компании са поставени в Екс до съдържание, популяризиращо Хитлер, неговата нацистка партия и антисемитски теории на конспирацията.

Адолф Хитлер е едноличен ръководител на Третия германски райх, който нарежда Холокоста, при който са убити 6 милиона евреи.

В допълнение, спонсорираните публикации се озовават в анкаунти на отричащи Холокоста, неонацисти и привърженици на убийства на ЛГБТИ хора и политици.

Социалната мрежа Екс отказа да коментира директно публикацията на Мъск. Изпълнителният директор на платформата Линда Якарино по-късно написа: „Екс винаги е била кристално ясна за усилията на компанията да се бори с антисемитизма и дискриминацията. Това няма място никъде по света – то е грозно е и неправилно. Точка.“

Още през октомври 2022 г., след като Мъск придоби социалната мрежа Туитър, която по-късно преименувана на Екс, рекламодатели започнаха да я напускат. Новият собственик намали модерирането на съдържанието, което според правозащитници доведе до увеличаване на речта на омразата.

Според Антидефамационната лига, която се бори с антисемитизма, от началото на войната между Израел и Хамас през октомври потокът от антисемитски изказвания в американското общество се е увеличил значително, пише Гласът на Америка.

предишна статияИзраелската армия даде един час за евакуиране на хората от болница „Аш Шифа“ в Газа
следваща статияСлед срещата на Терзиев с БСП: Съгласие по някои политики, но без подкрепа Борис Бонев да бъде председател на СОС