Начало Анализ Атаката на Иран срещу Израел: Замесените страни извлякоха печалба от нея

Атаката на Иран срещу Израел: Замесените страни извлякоха печалба от нея

89
САЩ Сирия Ирак

Безпрецедентната атака на Иран срещу Израел в неделя рано сутринта засили регионалното напрежение и потвърди отдавнашните опасения, че войната между Израел и „Хамас“ може да прерасне в по-широкообхватен конфликт, пише в свой анализ Асошиейтед прес.

Иран, Израел, САЩ и „Хамас“ обаче също така спечелиха по нещо от нея.

Ето какви бяха някои от последиците:

След като повече от 300 дрона и ракети се насочиха към Израел рано сутринта в неделя, страната успя успешно да изпита системата си за противовъздушна отбрана, която, с помощ от съюзници, успя да спре 99% от снарядите и да предотврати значителни щети.

За разлика от това въоръжените сили на Израел бяха понесли съкрушително поражение от далеч по-слабо оборудван враг, когато „Хамас“ нахлу в Израел от Газа на 7 октомври.

Това бе тежък удар по репутацията на Израел като регионална военна сила и разби всички представи за неуязвимост.

Отговорът на атаката на Иран би могъл да възстанови вярата на еврейската държава

във военните й, въпреки че силите им са не са постигнали значителен напредък в Газа повече от шест месеца, след като Израел обяви война на „Хамас“ там, пише БТА.

Израел също така се похвали с коалицията от сили, които му помогнаха да отблъсне иранската атака. Това представляваше изключително необходима демонстрация на подкрепа в момент, когато Израел е в най-голяма изолация заради опасенията около начина, по който води войната срещу „Хамас“, включително задълбочаващата се хуманитарна криза и огромния брой жертви в Газа.

Иран многократно се зарече, че ще отговори на очевидно израелския удар срещу иранския дипломатически комплекс в Дамаск на 1 април, при който бяха убити двама генерали.

Нападението в неделя позволи на Иран да демонстрира на гражданите си, че няма да бездейства при атаки срещу активите му и че е сериозен, когато отправя заплаха за отмъщение.

С удара си Иран демонстрира силната си огнева мощ,

предизвика страх у някои израелци и наруши всекидневието на мнозина други заради затварянето на училища.

Обаче тъй като в Израел бяха нанесени малко истински щети, Иран може да се надява, че ако има отговор, той ще бъде премерен. Няколко часа, след като изстреля ракетите и дроновете, Иран заяви, че операцията е приключила.

САЩ изиграха ключова роля в отблъскването на атаката и демонстрираха на съюзниците си по света мощта и надеждността на американската подкрепа.

Сега, докато Израел обмисля как и дали да отговори, този съюз ще бъде подложен на изпитание,

тъй като администрацията на президента на САЩ Джо Байдън се опитва да използва влиянието си върху Израел, за да му попречи да извърши ответни действия, които биха могли да влошат конфликта.

Групировката „Хамас“, която е подкрепяна от Иран, приветства удара срещу Израел.

Откакто извърши атаката си на 7 октомври миналата година, „Хамас“ се надяваше, че регионалните ѝ партньори ще ѝ се притекат на помощ и Израел ще бъде въвлечен в по-широкообхватна война. Въпреки че някои от тях го направиха – включително подкрепяната от Иран групировка „Хизбула“ в Ливан и хусите в Йемен – до неделя Иран не беше влизал пряко в конфликта.

„Хамас“ може би се надява, че атаката представлява първи залп от по-задълбочено участието на Иран във войната в Газа.

Групировката също така може би се надява, че насилието на Западния бряг, където беше убит израелски юноша и в отговор заселници нападнаха палестински селища, ще продължи да се засилва.

Най-малкото, атаката на Иран може да окуражи „Хамас“ да не отстъпва в настоящите преговори за прекратяване на огъня и да се надява, че засилването на военния натиск срещу Израел може да го принуди да приеме по-твърдолинейните условия на военната групировка, за да бъде сключена сделка.