Начало Водещи Арт-фестивал пред опожарените сцени на Студентския дом в София

Арт-фестивал пред опожарените сцени на Студентския дом в София

1391
Студенстки дом

За първи път от над 15 години в Националния студентски дом на пл. Народно събрание №10 ще се проведе арт-фестивал. Във фестивалната програма на 27-и и 28-и октомври от 11-30 ч. до 21-30 ч. са включени концерти и работилници с участието на редица творчески състави и изпълнители на народна музика и танци, етно-джаз инструменталисти, студенти.

В рамките на фестивала място ще намерят и представления за деца, импровизации, 3D mapping. Сред организаторите на събитието са съставите към Студентския дом – театър студио „Студентина“, Академичен хор „Ангел Манолов“, Академичен фолклорен ансамбъл, както и партньори от гражданския сектор – читалище „Канатица“, независими артисти.

През 2001 г. Студентският дом губи своите сцени след голям пожар навръх 8-и декември. Сцените остават разрушени до днес, а само преди седмица доброволци се заеха с разчистването им, за да може творческата дейност да бъде възстановена по случай Деня на народните будители. За самото възстановяване на голямата концертна зала, използвана още като театрален и кино-салон, както и на малката камерна зала, ще бъдат необходими над 1,7 млн. лева. Арт-фестивалът „Изкуството в действие“ ще се проведе този уикенд в подкрепа на кампанията по възстановяването им, стартирала от Националното представителство на студентските съвети с изработването на идеен проект за реконструкция.

Историята на Националния студентски дом, обявен за недвижим паметник на културата, е уникална за България, тъй като акцията по набирането на средства за изграждането му в центъра на София продължава от 1903 г. до 1933 г., когато Домът е официално открит, макар и недовършен. Именно тук много артисти правят първите си стъпки пред публика. С изкуството да бъдеш изпълнител чрез участието си в Академичния хор към Студентския дом се запознават Борис Христов и Никола Гюзелев. ФСБ прави в Дома на студентите своя първи рок-концерт. От „Централния студентски дом на културата“ стартират своите кариери редица естрадни изпълнители – членове на групата „Ален Мак“ и оркестър „Метроном“; музиканти от студентския филхармоничен оркестър, писатели от Кабинета на младия писател „Димчо Дебелянов“, актьори, фотографи, режисьори.