Начало България „Америка за България“ учреди стипендия на името на посланик Пардю, който не...

„Америка за България“ учреди стипендия на името на посланик Пардю, който не спестяваше истината за управляващите

1116
На снимката: бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю
На снимката: бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю

Фондация „Америка за България“ одобри финансиране от 15 000 лева за балетна академия „Марян“, за да продължи стипендиантската програма, подкрепяна близо десет години от покойния посланик Джеймс Пардю и съпругата му Кати чрез техни лични дарения.

Стипендията ще носи името на съпрузите, а финансирането от фондацията ще е за период от пет години. Всяка година ще бъдат подкрепени чрез стипендия по няколко талантливи български деца, за да участват в балетната академия, съобщиха от фондацията. Академията съществува от 2011 г, основана е от примабалерината доц. д-р Диляна Никифорова и Капка и Гриша Роглеви. За начинаещите балетни артисти лятната академия е уникална възможност да се учат от най-добрите в балетното изкуство в България.

Джеймс Пардю не беше само посланик и приятел на България. Той беше и проникновен познавач на българската действителноси и за разлика от други дипломати не спестяваше истината за политиците у нас.

В тази връзка ви представяме последния негов текст, препечатан в ДЕБАТИ. БГ от „Политико“ на 17 септември 2020 г.:

Джеймс Пардю: Време е Европа да помогне на протестиращите в България

В България е премината точката, от която няма връщане назад. Време е Европа да се намеси и да помогне на протестиращите за демокрацията.

Бойко Борисов, популисткият лидер на България, е изправен пред народен бунт, който няма да заглъхне.

Вече повече от два месеца хиляди българи излизат по улиците на София, за да поискат оставката му. Те осъждат неспособността на правителството да се справи с разрастващата се корупция, влиянието на организираната престъпност и липсата на основни стандарти за демокрация.

Борисов и неговите помощници отговориха на масовата демонстрация на недоволство, като се закрепиха още по-здраво към властта. Крайно време е Европа да даде да се разбере, че стои до народа на България и призива им за истинска демокрация и да предприеме конкретни стъпки, за да им помогне да постигнат тази цел.

България на пръв поглед прилича на демократична нация, но в действителност нейната политическа и съдебна структура е изгнила в основата си.

Откакто страната прие парламентарна демокрация през 1991 г., политическите партии, движения и правителства идват и си отиват, като пренебрегват обществените очаквания относно основните елементи на демокрацията. По времето на правителството на Борисов ситуацията се влоши много повече.

Борисов създаде система с много от отличителните белези на еднопартийна държава.

Той ефективно унищожи политическата опозиция в страната чрез сплашване, корупция и предполагаемо купуване на гласове.

Управляващата партия – „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ) – постепенно консолидира властта за сметка на демокрацията и развитието.

Борисов и неговият политически апарат могат да бъдат характеризирани като по-мека версия на Путин. Те използват същата тактика, но в по-мек вариант.

Въпреки че Борисов обича да се представя като популист, методите му са авторитарни.

България има и плеяда от богати „олигарси“, включително Делян Пеевски, който контролира разпространението на медии в цялата страна. За членство в този клуб е необходима подкрепа за Борисов и ГЕРБ. Ползите за поддръжниците могат да бъдат значителни, а наказанията за останалите-строги.

Границата между легитимния бизнес и организираната престъпност е размита.

Успешният бизнес е обект на съдебно преследване и враждебно поемане на техните активи.

Активирането на всичко това е с подкрепата на полицейската и съдебна система, която Борисов и ГЕРБ контролират до голяма степен.

Това е система, създадена за корупция с голям мащаб. Както демонстрантите знаят, това е и система, която задушава индивидуалната инициатива, потиска пресата и обезкуражава чуждестранните инвестиции. Това насърчава младите българи да напуснат страната си, за да намерят бъдещето си в по-отворени, демократични общества другаде.

Европа, ако се грижи за защитата на демокрацията, сега трябва да поеме водеща роля в подкрепа на техните искания за промяна.

За съжаление Вашингтон няма да помогне за подобряването на демокрацията в България, докато Доналд Тръмп е в Белия дом. Президентът на САЩ не проявява интерес към насърчаване на демокрацията по време на управлението си и това е малко вероятно да се промени с наближаването на изборите.

ЕС, който предоставя огромни субсидии на България, има средствата и интереса да се справи с липсата на върховенство на закона, свобода на печата и други основни елементи на демокрацията в България.

В крайна сметка средствата на ЕС, които са обект на злоупотреба и корупция, произхождат от данъкоплатците на страните-членки и ЕС носи отговорност за гарантиране на сигурността на тези фондове.

В краткосрочен план европейските държави и ЕС трябва да признаят легитимността на протестите в България и слабостите на демокрацията в страната.

Като втора стъпка ЕС трябва да обяви, че ще проведе задълбочено разследване на използването на средства от ЕС в България и да наложи правни препоръки и санкции.

Третата стъпка трябва да включва наблюдение на изборите, преглед на свободата на печата и предложения за прилагане на съдебната реформа в България.

ЕС разполага с повече от достатъчно власт, възможности за контрол и организации за изпълнение, за да разследва и да държи българското правителство отговорно в области, в които се прилага финансиране от ЕС.

В крайна сметка бъдещето на България трябва да бъде решено от българи, но днес българите, пледиращи за демокрация на улицата, може сами да не успеят да проведат фундаменталните демократични промени, които търсят.

Ако Европа трябва да се състои от съюз на истински демокрации, ЕС и неговите страни членки трябва да защитят и да се борят за този идеал.