Начало Водещи Американските християни вярват, че Бог изглежда като Илън Мъск

Американските християни вярват, че Бог изглежда като Илън Мъск

1674
Илън Мъск

Ако попитате 100 човека, избрани на абсолютно случаен принцип, как изглежда Бог, вероятно ще получите около 100 различи отговора. Но, ако попитате американски християни и след това обобщите техните отговори е доста вероятно да получите лице, което е доста близко до това на основателя на технологичната компания „Тесла” – Илън Мъск.

За това откритие съобщава сайтът за технологии „Гизмодо”, цитирайки наскоро излязло изследване, публикувано в научния журнал „PLOS One”.

Изследването, базирано на вярата, е дело на психолози от университета на Северна Каролина. Екипът е показал на 511 американски християни различни типове лица и ги е попитал кои черти според тях са божествени. На всеки един участник са му показани над 300 лица създадени изкуствено от компютър на базата на предпочитанията на средностатистическия американец.

Изследователите след това са обобщили изображенията и резултатът се е оценил от 400 участници, които са казали, че мъжът на изображението е „по-мъжествен, кавказки, привлекателен, интелигентен и обичащ” отколкото „не божественото лице”, което е било създадено, чрез обобщаване на изображенията, които не са били избрани от участниците. Интересно е и, че божественото лице доста прилича на Илън Мъск, който не е споменат официално в изследването, но изображението наистина е много сходно с неговото лице.

Проучването е открило, че по-консервативните участници са си представяли Бог като „по-мъжествен, възрастен, могъщ и мъдър”, докато либералите са си представяли бог като „по-любящ и с афроамерикански черти ”. Също така по-възрастните участници са описали един по-възрастен бог, тези, които се приемат за привлекателни са описали един доста привлекателен образ, но и мъжете, и жените, участващи в изследването, са посочили бог като мъж.

Изследователите заключават, че тяхната извадка изглежда „има стабилни представи за божието лице, включващи ясни физически черти (напр. мъжественост, младост и белота) и психологически характеристики (например любов)“ и че техните възприятия отразяват техните политически идеологии и личния външен вид.

„Тенденцията на хората да вярват в Бог, който прилича на тях, е в съответствие с егоцентричната пристрастност“, казва един от авторите на изследването – Кърт Грей в прессъобщение. „Хората често виждат своите вярвания и черти в други хора и нашето изследване показва, че Божият външен вид не е по-различен – хората вярват в Бог, който не само мисли като тях, но също така прилича на тях“.

предишна статияТръмп срещу света: три месеца ескалиращо напрежение в търговията
следваща статияНамериха индонезийка в стомаха на гигантски питон