Начало Водещи АИКБ предлагат да се намали броят на студентите у нас

АИКБ предлагат да се намали броят на студентите у нас

89
студенти, специалности

Асоциацията на индустриалния капитал в България предлага намаляване на плана за прием на студенти с 14 831 места и увеличаване на специалностите в областта на инженерството и технологиите поради нуждата на икономиката. Това е предложението, което изпратиха до министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Според тях, всеки завършил средното си образование в момента може да бъде приет за студент, но количество на завършващите средното образование намалява всяка година. Около 6000 дори заминават в чужбина да учат, вместо в български университети. От информацията в Националната карта за висшето образование става ясно, че броят на местата за обучение на студенти е над два пъти по-голям от броя на действащите студенти през последната учебна година.

Презентират статистика, според която повече от 40% от завършващите с висше образование се реализират на места, които изискват средно или по-ниско образование. Изразяват загриженост от факта, че системата на висшето образование продължава да „произвежда“ кадри с квалификация, които не са търсени от пазара на труда, докато редица „свръх квалифицираните“ работят на позиции, изискващи по-ниско образование или се присъединяват към безработните, водейки до загуба на човешки ресурси.

Още новини от деня – четете тук