Начало Водещи Ад в Гърция (СНИМКИ)

Ад в Гърция (СНИМКИ)

1776
Гърция

В началото на седмицата в околностите на гръцката столица бушуваха два големи пожара, единият от които донесе огнен ад и смърт в курортното селище Мати, на изток от Атина.

 

Огтнената стихия премина през жилищна зона в градчето и принуди хората да се опитат да се евакуират в морето. Десетки не успяха и станаха жертва на бедствието.

Гърция впрегна всички достъпни ресурси в областта за спасяване на хората, като дори частни плавателни съдове се включиха в извеждането на оцелелите от застрашениет райони. Страната получи помощ от ЕС, Македония, Турция и Израел.

Борбата с огъня продължи два дни, а жертвите достигнаха 83, като има още и много ранени. 23 от загиналите са деца. Най-много жертви има в Мати, където почти 50% от жилищните сгради са засегнати и стотици автомобили са били обгорени, а на места дори разтопени от мощния пожар.

Медиите подложиха на критика действията на органите за борба с огнената стихия, като ги обвиниха в липса на план и лоша координация, довели до невъзможност да се спасят част от загиналите. Последиците от пожара получиха и политическо измерение, тъй като опозицията отправи обвинения към правителството заради лошото справяне със ситуацията.

Според управляващите мащабът на трагедията се е разраснал до такава степен поради многото на брой незаконни постройки, които са издигнати около подпалилата се борова гора. Според военния министър Каменос незаконни имоти са препречвали маршрути за евакуация и неимоверно са затруднили процеса.

Засегнатите от пожара ще получат помощи. Води се разследване за причините на бедствието, като най-вероятната версия за възникването му е умишлен палеж. Премиерът Ципрас обяви тридневен траур в страната.