резерв

Австралия ще се възползва от рекордно ниските цени на петрола за разработване на отдавна необходим стратегически петролен резерв, който ще бъде разположен в САЩ.

Тъй като глобалното търсене на петрол се забавя осезаемо поради блокирането заради коронавируса в световен мащаб, цените на суров петрол станаха отрицателни и съоръженията за съхранение на „черно злато” се пукат по шевовете, министърът на енергетиката Ангъс Тейлър заяви, че е време за действия.

Австралия отдавна има едно от най-ниските нива на запаси в развития свят за употреба при спешни случаи, оставяйки я силно в неизвестност какво ще стане в случай на напрежение в горещи точки като Ормузкия проток.

Тейлър заяви, че Австралия ще похарчи 94 милиона австралийски долара (59 милиона щатски долара), за да започне разработването на запаси от петрол на американска земя.

„Това е уникална възможност за стартиране на резерв за гориво, защото виждаме исторически ниски цени“, каза той.

„Сега е моментът да се действа.“

САЩ и Австралия подписаха споразумение в началото на март, което позволява на Австралия да наеме пространство в Стратегическия резерв за петрол на САЩ, до който може да се получи достъп при спешни случаи.

Тейлър заяви, че собствените складови площи в Австралия вече са пълни, но правителството започна дискусии с местната промишленост за увеличаване капацитета и в крайна сметка да премести стратегическия резерв на сушата.

„В случай, че има глобално прекъсване в достгавките на горива, ние ще получим достъп до горивото, от което се нуждаем, за да поддържаме страната си работеща“, каза той.

Сделката също така ще позволи на Австралия да започне да изпълнява задълженията на Международната агенция по енергетика (IEA), за да държи 90 дни от нетния внос за предходната година в резерв.

предишна статияДенят разкрива нови перспективи за една от зодиите. Възползвайте се непременно!
следваща статияСмокиня направи Пиърс Броснан герой за Холи Бери