Сподели
alcatraz-prison
Изглед от затвора "Алкатрас"

На Зеления континент може да бъде построен „австралийски „Алкатрас“ – затвор с особено строг режим за терористи, съобщава телевизия Ей Би Си. Предложението е на бизнесгрупа от град Алис Спрингс. То е адресирано до властите на щата Северна Територия.

Строителството на затвора ще струва между 450 и 600 милиона американски долара и може да се осъществи чрез публично-частно партньорство. Друг вариант е да се вземе кредит от федералното правителство в Канбера.

Истинският „Алкатрас“ се намира на остров в непосредствена близост до Сан Франциско. Там са държани някои от най-опасните престъпници на САЩ през 30-те и 40-те години на миналия век. Има няколко опита за бягство от затвора, но няма потвърдено успешно бягство. Ал Капоне прекарва в „Алкатрас“ от 1934 до 1938 г., след което е преместен поради болест.

Днес островът е музей и е отворен за туристически обиколки. „Алкатрас“ е възпят и от Холивуд. Два от най-успешните филма са „Бягство от Алкатрас“ с Клинт Истууд и „Скалата“ с Шон Конъри и Никълъс Кейдж.

Коментари