Начало Водещи Юлиан Войнов само за ДЕБАТИ: Не е добре дефицитът в бюджета да...

Юлиан Войнов само за ДЕБАТИ: Не е добре дефицитът в бюджета да бъде прогнозиран на своя максимум

129
Юлиан Войнов

Прогнози за дефицита в бюджета за 2024 година се определят на ниво, което е максималното, и то поради факта, че оптимистичните прогнози може да не се реализират. Това е коментарът на икономиста д-р Юлиан Войнов в интервю за ДЕБАТИ. Въпросът за дефицита се обсъжда въз основа на политиките, включени в бюджета. Той добави, че е свързан с лявата политика на насърчаване на дефицита с цел финансова подкрепа за хората. По думите му, изразходването на повече пари за социални програми е положително за хората и за икономиката.

Какво каза председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев по време на дебатите за бюджета?

Той също така посочи, че приходите в бюджета са базирани на предвиждания и икономически прогнози, като развитието на световната и европейската икономика не представлява оптимистичен сценарий. Според него, е отговорно да не бъдат залагани сериозни разходи въз основа на прекалено оптимистични прогнози за приходите.

„С въвеждане на стимули за потреблението, като увеличаване на минималната работна заплата или пенсиите, може да се стигне до дефицит, който надхвърля планирания. Това е факт“, каза икономистът.

Бюджетът мина на първо четене в ресорната комисия

Той подчерта, че прогнозите за растеж на икономиката и инфлацията са вероятно да не се осъществят в пълния си обем, което прави прогнозирането на максимален дефицит в бюджета предизвикателно. Това обаче не е проблем, който може да предизвика сериозни последици, тъй като управлението на страната разчита на капиталова програма като резерв, която може да покрие надхвърлящите се разходи, ако се наложи.

Войнов също така посочи, че разходите, насочени изцяло към потреблението, имат влияние върху инфлацията и икономиката като цяло. Той приключи, че е от ключово значение да бъдат разгледани отговорността и последиците на политическите решения върху бюджетната рамка и икономическите показатели.

Цялото интервю четете утре.