Начало България Ще влязат ли окончателно България и Румъния в Шенген?

Ще влязат ли окончателно България и Румъния в Шенген?

19
Шенген

В Люксембург днес се провежда заседание на министрите на вътрешните работи на държавите-членки на ЕС. Предстои да бъде приета декларация, в която ще се отправи призив за по-бързото цялостно присъединяване на България и Румъния към Шенген.

Комисарът по вътрешните работи Илва Йохансон също изрази надежда, че до края на годината ще има решение за отпадане на вътрешните шенгенски граници по сушата на България и Румъния. Това заяви пред журналистите в Люксембург, където започва заседанието на Съвета на ЕС по въпросите на правосъдието и вътрешните работи.

„България и Румъния са в Шенгенската зона, остава само да бъдат премахнати проверките по вътрешните (сухопътни) граници. Очаквам това да се случи тази година“, заяви Йохансон.

Министърът на вътрешните работи на Белгия Анелис Верлинден подчерта, че е категорично убедена в необходимостта да няма вътрешни гранични проверки в Шенгенската зона.

„Сигурността на гражданите трябва да се гарантира, а същевременно са необходими засилени проверки по външните граници“, каза тя. „Работим по въпроса и се надяваме да постигнем напредък“, добави министърът в отговор на въпрос за очакванията на София и Букурещ и съпротивата на Виена.

През декември на миналата година Австрия беше единствената държава в ЕС, която не подкрепи пълното отпадане на граничните проверки по българо-румънските шенгенски граници.

Изказванията на Йохансон и Верлинден идват в контекста на вълната от дясно, която наводни Европа, особено след изборите за Европейски парламент и която според някои анализатори ще затрудни значително пълното членство на България в Шенгенската зона.

Вижте още новини от деня тук