Начало Любопитно Швеция вече не е рай за мигрантите. Правителството им дава до 30...

Швеция вече не е рай за мигрантите. Правителството им дава до 30 000 евро за доброволно напускане на страната

39
Стокхолм, Швеция
Стокхолм, Швеция

Шведското правителство планира да увеличи финансовите компенсации за доброволното завръщане на мигрантите в техните родни страни. От 2026 г. те ще могат да получат до 30 000 евро, ако изберат доброволно да напуснат Швеция. Тази инициатива беше обявена от консервативното правителство на страната с намерението да регулира влизащите и напускащи страната мигранти.

Високите суми за премии
От 2026 година всеки мигрант, който се реши да напусне доброволно Швеция, ще получи до 350 000 шведски крони (около 30 000 евро) от държавата. Досега тези субсидии бяха по-ниски: до 10 000 крони (880 евро) за възрастен и 5 000 крони (440 евро) за дете, а максималната сума за цяло семейство беше 40 000 крони (около 3 500 евро).

Представителят по миграционната политика на крайнодесния лагер „Шведски демократи“, които подкрепят по-строги мерки срещу бежанците, защитава тази инициатива, като казва: „Тази мярка е последен ресурс в интеграционната политика. Ако другите решения не довеждат до резултат, и хората не могат да намерят работа или се интегрират, тогава им правим предложение да се върнат у дома.“

Подражавайки на Дания

Политологът от Университета в Гьотеборг, Андреа Шпехар, посочва, че шведското правителство и „Шведски демократи“ се стремят да въведат строга система за интеграция и миграция, като последват датския модел.

В Дания предоставянето на високи компенсации на мигрантите за доброволно напускане на страната е практика, но ефектът от това е минимален: броят на завръщащите се в родните си страни се увеличава със само 100-200 души годишно. Шведският икономист Йоаким Руист, цитиран от германски медия, предвижда, че новите финансови компенсации няма да насърчат значително по-голям брой хора да напуснат Швеция. „Има да бъде ефект, но той няма да е драстичен,“ коментира Руист.

Швеция не е вече „имиграционен рай“

Руист очаква, че не повече от 700 души годишно ще се възползват от новите премии в Швеция. Той предупреждава, че тези финансови стимули може да изпратят негативно послание към останалите имигранти в Швеция: „Вие сте нежелани тук и ние сме готови да платим, за да се освободим от вас.“ Това може да намали мотивацията за интеграция, подчертава той.

През 2015 г. по време на бежанската криза, Швеция прие повече мигранти на глава от населението си, отколкото всяка друга европейска държава. Сега обаче посланието е ясно: Швеция вече не е „имиграционният рай“ като преди. Бежанците вече не се посрещат с топли добре дошли, коментира АРД.

Нидерландия също уж затяга миграционното законодателство

Нидерландия избира различен подход за ограничаване на броя на лицата, търсещи убежище. Министърката по миграция Мариолейн Фабер обяви „извънредно положение“, за да ограничи влизането на кандидати за убежище в страната. Според ДПА тази инициатива цели да направи Нидерландия „най-малко атрактивна“ за мигрантите.

В стремежа си да затвори границите, страната планира по-строг контрол на границата, ограничаване на семейните срещи, ускоряване на депортациите на лица, търсещи убежище и ограничаване на правата за апелации. Нидерландското правителство ще поиска разрешение от Европейската комисия да отклони от европейската политика по убежището и миграцията.

Промените в законодателството по убежището са приоритетна цел за новото десно правителство в Хага, включващо за първи път Партията на свободата на десния популист Герт Вилдерс, отбелязва АРД.

Текстът е от Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.