Начало България Честит професионален празник на МВР!

Честит професионален празник на МВР!

69
Пътна полиция
Снимката е илюстративна

Днес се отбелязва професионалният празник на работещите в структурите на МВР. Министерството на вътрешните работи е едно от първите ведомства, създадено след Освобождението на България и възстановяването на българската държавност.

На 5 юли 1879 година Княз Александър Батенберг подписва Указ № 1 за сформиране на МВР и назначава Тодор Бурмов за министър на вътрешните работи, министър на просвещението и за първи председател на Министерски съвет. МВР е създадено като защитник на новата българска държавност и гарант за сигурността и спокойствието на българите.

През 1925 година по Закона за администрацията и полицията е създадена и специална „Дирекция на полицията“, част от която е и Държавна сигурност.

На 10 септември 1944 година под натиска на комунистите се създава т. нар. Народна милиция и се ликвидира полицията от предишното управление. В Народната милиция работят хора, които са участвали в нелегалното комунистическо движение и са помогнали за установяването на новата власт.

Професионалният празник на МВР не се отбелязва в периода 1945-1992 г., но през 1992 година, по предложение на Националния полицейски синдикат, традицията се възстановява.

Задачата на служителите в МВР е да гарантират сигурността и спокойствието на гражданите. Заплахите на сигурността се променят, но служителите трябва да бъдат винаги готови да се приспособят и да развиват своите умения. Освен традиционните задължения, полицията трябва да се бори и с нови предизвикателства като международната организирана престъпност, бежанската криза, тероризма, киберпрестъпността и други.

Прочетете пълния текст на новината тук